Sami Hiirsalmi 18.10.2022

Video ei ole kuollut, eläköön video ja CTV!

Videomarkkinoinnin maailmassa on avautunut uusi ovi, joka vie mainostajan suoraan kuluttajan olohuoneeseen. Alan suurimpia trendejä on tällä hetkellä television ja digitaalisen mainosympäristön yhteen sulauttava CTV eli Connected TV – televisio, joka on kytketty verkkoon ja johon tulee sisältöä netin ja sovellusten välityksellä.

Yhdysvalloissa televisionsa on liittänyt internetiin jo 70 prosenttia kuluttajista ja 89 prosenttia käyttää jonkinlaista video on demand -eli VOD-palvelua.  Suomessa älytelevisio löytyy jo 56 prosentista suomalaisia kotitalouksia ja maksullisia tv-sisältöjä kuluttaa noin puolet kotitalouksista.

Suoratoistopalveluiden tarjonnan kasvamisen myötä on myös niiden kulutus kasvanut. Voisi sanoa, että elämme suorastaan historiallisia murroksen hetkiä, sillä Traficomin teettämän selvityksen mukaan alle 45-vuotiaiden keskuudessa suoratoistopalvelut ovat jo ohittaneet lineaarisen television.

On mielenkiintoinen ajatus, että mainostaja luovii nyt uudessa mediassa, joka on syntynyt kuluttajalähtöisestä tarpeesta ja toimii kuluttajan ehdoilla.

Ota ja omista – tarjolla talon suurin ruutu

Somevideoita katsotaan tyypillisesti puhelimen näytöltä laite hiljennettynä. Mainostajalle CTV tarjoaa kiehtovan tilaisuuden päästä kuluttajan olohuoneeseen ja talon suurimmalle ruudulle, äänet päällä. Suomessa väylää on toistaiseksi hyödynnetty verrattain vähän, mutta tutkimuksen mukaan maailmalla CTV on jo mennyt ohi esimerkiksi mobiilivideoiden mainosnäytöistä. 

Vastaavaa kehitystä enteilee kotimaisen MTV:n data: esimerkiksi MTV-palvelun katselusta parhaimmillaan jopa 45 % tulee televisioruudun kautta.

Erityisen kiinnostavaa CTV:ssa on sen kohdentaminen ja mitattavuus. Digitaalista ostotapaa hyödyntäen investointeja voi siirtää käytännössä sekuntitasolla ja mainonnan toimivuutta seurata reaaliaikaisesti. Jos esimerkiksi huomataan, että video suorittaa paremmin jossain tietyssä ympäristössä, budjettia voi siirtää juuri sinne, missä rahalle saa eniten vastinetta.

Kuten Aki Ronkainen, Smartclip Finlandin Head of Sales sekä digitaalisen markkinoinnin ja mainonnan asiantuntijoiden yhteisö IAB Finlandin videotyöryhmän puheenjohtaja toteaa, mainostajalle CTV on loistava mahdollisuus, sillä mitä suuremmaksi yleisö kasvaa, sitä suurempi on CTV:n rooli mainosympäristönä. Se mahdollistaa yksittäisten mainosten jakelun televisioruudulla laitekohtaisesti ja TV-mainonta osana digitaalista mainosten jakelua on mainostajalle oikea unelmaskenaario.

Odotettavissa on, että CTV ja sen tarjoamat tekniset mahdollisuudet kehittyvät edelleen. Jatkossa tullaan varmasti näkemään vieläkin sofistikoituneempia ratkaisuja, kohdennusmahdollisuuksia, toistokontrollia sekä ohjelmallista ostamista.

Tämän päivän media vaatii tämän päivän suunnittelun

Perinteisesti mainontaa suunnitellaan konsepti edellä. Nykyään tulisi kuitenkin laatia konsepti käsi kädessä mediastrategian kanssa, joka mahdollistaa median tarpeiden tehokkaamman huomioimisen mainosten tuotantovaiheessa.

Videomainonnan kohdalla tämä tarkoittaa sitä, että se suunnitellaan yhdessä luovan tuotannon kanssa jo lähtökohtaisesti niin, että kaikki mediaympäristöt eli some, verkko, perinteinen televisio ja CTV tulevat huomioiduksi niiden vahvuuksien ja lainalaisuuksien kautta.

CTV:n eksponentiaalinen kasvu saa kuitenkin vääjämättä miettimään, mitä tapahtuu tulevaisuudessa. Tarkoittaako uusi media vanhan kuolemaa? Jakelutekniikan muutokset ja kuluttajakäyttäytyminen vaikuttavat varsinkin perinteiseen televisioon. Selvää on, että video elää ja voi hyvin, mutta missä se jatkossa järjestää bileitä, on kokonaan toinen kysymys.

Kiinnostaako big screen ja videomainonnan muut mahdollisuudet?

Sami Hiirsalmi

Strategist

Samilla on osaamista laajasti eri markkinoinnin kanavista ja ymmärtää miten yritysten liiketoiminnalliset tavoitteet tulisi niihin jalkauttaa. Hän on huumorintajuinen ja valmis heittäytymään projektiin kuin projektiin, ilman arastelua tai jahkailua. Toimistolla hänestä paistavat ahkeruus, avuliaisuus ja ikuinen tiedonnälkä.

Laita verkkoliiketoimintasi kasvuun

Varaa nyt tehokas lietsontasessio