Digimarkkinoinnin uudet trendit ja ClickZ Live Chicago

Älä suotta luule, että CX:ssä on kyse pelkästään käyttäjäkokemuksesta ja digitaalisesta asiakaspalvelusta tai verkkosivujen käyttökokemuksen parantamisesta. Kyse on pikemminkin siitä, että jokaisesta asiakaskohtaamisesta tehdään elämys, jossa digitaalinen ja fyysinen tila yhdistyvät, ja jonka lopputuloksena on lojaali asiakas. Asiakas joka palaa, jakaa ja saa muutkin innostumaan.
Futuristi Brian Solis puhui ClickZ Liven key note -puheessaan muun muassa siitä, miten yritysten on vieläkin vaikea hahmottaa kenelle tuotteita, palveluita ja mainontaa tehdään. Hän vetosi myös siihen, että B2B- ja B2C-markkinoinnin perinteiset ajattelutavat kannattaa suosiolla unohtaa. Tulevaisuuden (ja monelle jo tämän päivän) markkinoinnin perustermistöön kuuluu ainoastaan yksi termi: P2P eli person to person; ihmiseltä ihmiselle.
Brian Solis Clickz Live Chicago
Solis totesi myös, että yritykset pitävät vieläkin mobiilimarkkinointia tulevaisuuden trendinä, vaikka mobiilin aika on jo koittanut. Mobiilihakujen määrä kattaa jo puolet kaikista Googlessa tehdyistä hakuista. Tästä huolimatta yritysten mobiilimarkkinointiin kohdistettu budjetti on yleensä vain murto-osan koko markkinointibudjetista. Hän mainitsi myös, että jo 67 % ostopäätöksistä tehdään digitaalisista kanavista saadun tiedon pohjalta, vaikka itse ostos tapahtuisikin kivijalkamyymälässä.
Kun haluat oppia tuntemaan yrityksesi asiakkaat, voit käyttää apuna kävijäkyselyitä, Googlen tarjoamaa dataa, A/B testausta ja sisältöstrategiaa. Tärkeimmälle asiakaskunnalle on mahdotonta rakentaa elämyksiä, jos työ perustuu ainoastaan niin sanottuun näppituntumaan.
Samoilla linjoilla jatkoi myös hakukonemarkkinointitoimisto Propectan toimitusjohtaja ja hakukoneoptimoija Nate Dame. Hänen puhuessaan Googlen päivityksistä, niiden tuomista muutoksista hakutulossijoituksiin ja rangaistuksista, oli viesti selvä: Hakukoneoptimointia ei enää satojen päivitysten varjossa tehdä hakukoneille, vaan sisältöä etsiville ihmisille.
Nate Dame sanoi että hyvän sisällön indikaattorina toimii vaikkapa seuraavat kolme pykälää:

  • Kokemukseen: Tuotko tekemälläsi sisällöllä kokemuksen lukijalla? Onko tekemäsi sisältö arvokasta lukijakunnallesi?
  • Ylpeyteen: Oletko aidosti ylpeä tekemästä sisällöstäsi? Pystytkö ylpeästi näyttämään sisällön kollegoillesi tai vaikkapa äidillesi?
  • Auktoritatiivisuuteen: Onko sisällöllä aitoa arvoa? Onko oma asiantuntemuksesi aidosti pelissä?

Kyllähän vieläkin <title> on <title> ja <h1> on <h1>. Jos perusasiat on kunnossa, löytyvät luultavasti suurimmat kehityskohteet sisällöistä ja siitä, kuinka hyvin yrityksen tarjonta vastaa kysyntää.

Käyttäjäkokemus = Löydettävyys

Shari Thurow, Omni Interactiven perustaja ja SEO Executive, puhui esityksessään käyttäjäkokemuksesta, painottaen vahvasti löydettävyyttä. Löydettävyydellä hän ei tarkoittanut ainoastaan hakukonelöydettävyyttä (eli hakukoneoptimointia ja näkyvyyden kehittämistä), vaan myös sivustojen sisäistä löydettävyyttä. Hänen esityksensä kulminoitui yhteen lauseeseen: ”What people can’t find, they will not buy” – mitä ihmiset eivät löydä, he eivät myöskään osta.
Thurow kävi myös tarkasti läpi oman tapansa tehdä käytettävyyssuunnittelua. Hän kertoi tekevänsä live-käytettävyystestausta oikeiden ihmisten avulla. Hän kertoi myös käyttävänsä katseenseurantasovelluksia, joiden avulla voi tarkkailla, mitä sivuston elementtejä käyttäjä oikeasti katsoo. Ei siis keskitytä ainoastaan sen tutkimiseen, mitä ihminen klikkaa, kuten esimerkiksi Crazy Egg työkalua käytettäessä.
Pyydän huomioimaan, että tässä käyttäjäkokemuksella ei tarkoitettu pelkkää sivuston sisäistä käyttökokemusta, vaan kokemusta, joka sitoo koko ostoprosessin yhteen – aina tarpeen synnystä maksamiseen.

Seminaarin toinen kuuma peruna: Mobiilimarkkinointi

Tiesittekö että mobiilien sivulatausten määrä on ohittanut desktopilla tehdyt sivulataukset? Tai että keskiverto länsimaalainen ihminen katsoo kännykkäänsä noin 150 kertaa päivässä?
Mobile Marketing Association -yhdistyksen toimitusjohtaja, Greg Stuart, puhui key note -puheessaan siitä, miten mobiilimarkkinointi on markkinoinnin seuraava suuri askel, ja siitä, että mobiilimarkkinointia ei harrasteta yleisesti suurissakaan yrityksissä. Hän käytti esimerkkinä AT&T operaattorijätin kanssa tekemäänsä tutkimusta.
Heidän markkinointimixissään suunnattiin alunperin vain prosentti (1%) budjetista mobiilimarkkinointiin. Tutkittuaan ROIta ja nostettuaan mobiiliin suunnattua budjettia ylöspäin heille selvisi, että mobiilimarkkinoinnin ROI lähti laskuun vasta, kun mobiilimarkkinoinnin budjetti oli nostettu 16 prosenttiin koko markkinointibudjetista. Mobiili oli tehokkain kanava heti desktopmainonnan jälkeen. Televisiomainonta ja printtimainonta laahasivat pahasti perässä.
Amerikkalaiset teinit lähettävät keskimäärin 100 viestiä matkapuhelimillaan päivässä. He pystyvät keskittymään koulutöihinsä keskimäärin 6 minuuttia, kunnes keskittyminen herpaantuu ja matkapuhelin nousee taskusta. Kun yhdistää informaation uusien sukupolvien teknologiakäyttäytymisestä ja yritysten keskivertoisesta markkinointimixistä, on helppo tehdä johtopäätös, että mobiiliin kannattaa panostaa. −Ja kunnolla, koska muut eivät sitä vielä tee.
Tässä on pienille (ja isommillekin) yrityksille mahdollisuus saada tuntuva kilpailuetu mobiilimarkkinoinnilla. Ainoat asiat mitä onnistunut mobiilimarkkinointi vaatii ovat jatkuva testaus, mobiilikäyttöliittymän parantaminen ja oikea markkinointibudjetti.

Yhteenveto

ClickZ Live Chicago, joka tänä vuonna järjestettiin 4.-6.marraskuuta, on erinomainen seminaari, joka sitoo yhteen kaikki digitaalisen markkinoinnin kulmakivet käytettävyydestä käyttäjäkokemukseen ja mainonnasta konversio-optimointiin. Jos koskaan saatte mahdollisuuden tutustua ClickZ Live tapahtumiin, suosittelen niitä lämmöllä hyviä seminaarihetkiä muistellen.
Ps. Muista myös Tuloksen oma SEO School, joka järjestetään joulukuussa. Nähdään siellä!

Laita verkkoliiketoimintasi kasvuun

Varaa nyt tehokas lietsontasessio