Tekoälyn tietäjät: Haastattelussa Juhani Polkko

Juhani Polkko on kasvuyrityksiin erikoistuneen markkinointi- ja viestintätoimisto San Franciscon perustaja ja jäsen Finnish Business Angel Networkissa (FiBAN). Juhani on sparrannut yrittäjiä Founder Institutessa, Verticalissa, Startup Saunassa ja Kasvu Openissa. Kysyin Juhanilta, miten pääomasijoittajat näkevät tekoälyn ja kuinka suomalaiset startupit voisivat pärjätä kilpailussa.

Tulos: Mitkä suomalaiset tekoälyn/koneoppimisen kasvuyritykset ovat kiinnostavia ja miksi?

Juhani Polkko: ”Tekoälykeskustelussa on vaikea erottaa jyviä akanoista. Usein yritykset käyttävät hyväksihavaittua, toisen yrityksen kehittämää teknologiaa uudella tavalla, ja saavat siitä merkittävää kilpailuetua. Näistä hyvä esimerkki on mobiilivideomainosalusta Thirdpresence. Omaa teknologiaa jo pitkään kehittäneistä yrityksistä maailmalla on saanut julkisuutta videokuvan tunnistamiseen keskittynyt Valossa.
Oppivia ohjelmistoja käytetään jo joissain käytännönläheisissä kuluttajapalveluissa, joista tosin useimmiten tämä on käyttäjiltä piilossa. Toimialoista pisimmällä vaikuttaisi hieman yllättäen olevan kiinteistönvälitys, jossa Blok.ai ja Kodit.io pyrkivät muuttamaan alan toimintatapoja.
Avaruusteknologiassa suomalainen ICEYE on ollut mediassa poikkeuksilla saavutuksillaan, ja Zen Robotics on jo pioneeri omalla alallaan.”

Kuinka Suomesta lähtevät AI-startupit voivat pärjätä kansainvälisessä kilpailussa? Onko meillä vahvuuksia tai kilpailukeinoja, joita muilla ei ole?

”Kasvuyritysten kilpailuasetelmat ja mahdollisuudet ovat pitkälti samat kuin muissakin ohjelmistoissa. Suhteellisesti parhaiten pärjäävät yritykset, jotka ovat valinneet pienen, mutta kasvavan nichen, jossa yrityksellä on ajoituksellisesti ja perustajatiimin taustan perusteella mahdollisuudet olla maailman kolmen merkittävimmän yrityksen joukossa muutaman vuoden kuluessa.
Tyypillisesti nämä yritykset ovat B2B-alustoja, työkaluja ja sovelluksia; AI-sektorissa ne ovat tekoälyn mahdollistajia muille, mm. Aito.aiCurious AIGetJennyHeadaiUltimate.ai ja Valohai.”

Liittyykö tekoälyyn tai johonkin tekoälyn osa-alueeseen ylisuuria odotuksia?

”Tekoäly on tavallaan jo arkipäiväistynyt, ja suurin hype väistynyt. Uskon, että pian termiä ei tarvitse käyttää, koska tekoäly tulee olemaan osa kaikkia ohjelmistoja.
Teknologian kehitys nopeutuu jatkuvasti, mutta toisaalta ihmismieli odottaa aina tuloksia ja uusia sovelluksia nopeammin, kuin mikä on realistista. Koneoppimisessa ollaan ehkä ottamassa vasta alkuaskeleita.
Ylisuuria odotukset ovat siinä, että tekoäly pystyisi yksin muuttamaan jonkin arkisen asian perusteellisesti. Aina tarvitaan lisäksi hyvää muotoilua sekä inhimillistä, asiakaslähtöistä ajattelua!”

Mistä saa lisätietoja ja miten pääsee mukaan suomalaiseen AI-kehittäjäyhteisöön?

Oppia voi hakea mm. seuraavista paikoista: AI Monday by Taival,  AI FinlandKaira Accelerator by Avanto Ventures, Silo AI LabAI Business by Business Finland. Omaan verkostooni kuuluu myös bisnesenkeliverkosto Finnish Business Angel Network, Founder Institute, kiihdyttämö Vertical, Startup Sauna, Kasvu Open -ohjelma sekä markkinointitoimistoni San Francisco. Tule vaihtamaan ajatuksia twitterissä!

Laita verkkoliiketoimintasi kasvuun

Varaa nyt tehokas lietsontasessio