Tavoita pitkän hännän haut töpöhännän sisältöstrategialla

Kevät inspiroi kirjoittamaan hännästä, pitkästä ja töpöstä. Pitkän hännän teoria on monelle tuttu. Yksittäisiä tuotteita saatetaan myydä vähän. Kun niitä on paljon, ne ovatkin merkittävämpi osa myynnistä kuin suosituimmat tuotteet. Pitkän hännän myynti on verkkokaupoille kullan arvoista, sillä laajan tuotevalikoiman pitäminen on edullista ja vaivatonta.

Miten pitkää häntää voi soveltaa hakukoneoptimointiin?

Pitkän hännän haut ovat yksityiskohtaisia hakuja, joita tehdään vähän, mutta joissa on paljon variaatiota. Ne voivat tuoda suosittuja hakusanoja enemmän liikennettä. Hakujen tarkentuessa ollaan myös lähempänä hetkeä, jolloin tiedonjano muuttuu ostoprosessiksi.
Entä jos sivustosi ei olekaan verkkokauppa, vaan tarjoaa esimerkiksi tietoa palveluista, lainsäädännöstä, käytännöistä tai antaa ohjeita? Sivut on pidettävä ajan tasalla, tuoreutettava aina välillä, jotta hakukone ei unohda niitä, ja aikaa ei ole.
Pitkää häntää ei pysty tässä tilanteessa hoitamaan sisältöstrategialla, joka ehdottaa valtavia määriä uutta sisältöä. Niistä muodostuu helposti melkoinen viidakko, joka pahimmassa tapauksessa karkottaa kävijät.

Pitkä häntä ja sisältöstrategia?

Sovelletaanpa häntämallia sisältöstrategiaksi. Jos vaaka-akselilla on sisällön merkitys kävijöillesi ja pystyakselilla sen ajantasaisuus, ehdotan hännän typistämistä.

Graafi lyhyen hännän sisältöstrategiasta.

Kokeile töpöhännän sisältöstrategiaa: jäljelle jää suosittu sisältö, joka koostuu melko staattisista sisältösivuista.

Miten töpöhännän sisältöstrategialla voi tavoittaa pitkän hännän haut?

Sivujen määrä on mitoitettu oikein, joten se on helppo pitää ajan tasalla. Verkkosivuston sisällön ja käytettävyyden suunnittelun klassikkoteoksessa Don’t Make Me Think Steve Krug ehdottaa, että sivulla olevista sanoista pitäisi ottaa puolet pois, ja vielä senkin jälkeen puolet pois. Samoin Kristina Halvorson Content Strategy for the Web -teoksessaan korostaa sisällön olennaisuutta ja terävyyttä.
Pienempi määrä sisältösivuja on helpompi hakukoneoptimoida huolellisesti:

  • Sivusto ei yritä tarjota kaikkea kaikille, vaan se on profiloitu oikealle kohderyhmälle.
  • Sivuilla on oikeat avainsanat otsikoissa ja leipätekstissä sekä koodin taustatiedoissa.
  • Kuvitus tarjoillaan hakukoneiden ulottuville alt- ja title-määrityksiä käyttämällä.
  • Sisältö on myös helposti silmäiltävää – tarkoituksena on palvella ensisijaisesti sivuille tulevia ihmisiä, ei hakukoneita.

Miten töpöhännän sisältö pidetään tuoreena?

Blogi voisi olla hyvä ratkaisu: tasaisesti uutta sisältöä, jonka päivitykseen ei tarvitse palata. Blogin luonne on jo tunnettu hetkeen sidottuna, päivättynä sisältönä.
Tuottamalla kiinnostavia blogisisältöjä sivustosi aihepiireistä saat vedettyä sivustolle pitkän hännän hakujen kautta tulevat kävijät.
Linkittämällä blogikirjoitukset avainsanalinkeillä sivuston staattiseen sisältöön osoitat käyttäjille, mutta myös hakukoneille, että sisältö on edelleen ajantasaista ja kokemisen arvoista.
Tutkimalla blogin ja siihen annettujen kommenttien ansiosta tavoittamiasi pitkän hännän hakutermejä pääset tuoreuttamaan myös staattisia sisältöjä niin, että ne vastaavat yhä paremmin pitkän hännän hakuihin.
Töpöhännän sisältöstrategialla sivusto on helpompaa pitää ajantasaisena ja sopivasti tuoreutettuna, jolloin se tarttuu myös pitkän hännän hakuihin, jotka tuovat liikennettä ja mahdollisesti konvertoituvia asiakkaita.
Joko meni häntä solmuun?

Laita verkkoliiketoimintasi kasvuun

Varaa nyt tehokas lietsontasessio