Sisällöntuotanto nyt – sisältää ilmaisia vinkkejä!
Monet puhujat lokakuisessa SearchLove-seminaarissa kertoivat oman näkemyksensä siitä, millaisia kriteereitä verkkosisältöjen pitäisi nykyään täyttää. Otan puheenvuoroista muutamia esimerkkejä ja kerron omat ideani siitä, mitä tällaiset sisällöt voisivat olla.
Rohkeaa julkaisemista
”Create something tangentially related to your brand, that people will look good sharing – – meaningful brands stand for something above & beyond their products or services.”
Hannah Smith, Distilled
Huomion herättäminen internetissä takaa puhetta asiasta. Se puolestaan kasvattaa mahdollisuutta saada linkkejä. Linkkien vaikutus on edelleen noin viidennes hakutulossijoituksiin vaikuttavista tekijöistä. Hannah Smithin ehdotus sisällöstä, joka vain sivuaa brändiä, kannattaa siis ottaa vakavasti eikä torjua sitä vedoten siihen, että asiantuntemus tai aika ei riitä. Herätys – ei kukaan ole tarkoittanut, että ne sisällöt pitäisi tuottaa tyhjästä ja yksin! Mitä laajempi yhteistyöverkosto ja sitä kautta syntynyt kiinnostava sisältö, sitä enemmän linkkejä.
Idea: Tällaista sisältöä voisi olla esimerkiksi matkavakuutuksia tarjoavalta vakuutusyhtiöltä ilmestyvä, ilmaiseksi ladattava, ihan oikea kirja otsikolla ”Opas maailman hurjimpiin matkakohteisiin”. Sen jakaminen sosiaalisen median kanavissa näyttää hyvältä (”Olis niin siistiä mennä johonkin näistä”) ja otollinen kohderyhmäkin, esimerkiksi Madventures-sarjan fanit, olisi jo olemassa. Mikään kirja ei välttämättä myy matkavakuutuksia, mutta kyse on jostain suuremmasta: matkavakuutus on yksi niistä asioista, mikä auttaa asiakasta saavuttamaan unelmansa.
Unohtumatonta hyötyä
“If your content was removed from the web, would anyone miss it?”
Wil Reynolds, SEER Interactive
Verkko on jo täynnä [lisää tähän haluamasi keskinkertaista sisältöä kuvaileva termi], joten sitä ei kannata lisätä hirttäytymällä etukäteen luotuun julkaisusuunnitelmaan. Tietenkin on hyvä olla jokin runko tulevista sisällöistä ja käsitys niiden sopivasta ajoituksesta. Julkaiseminen tietyllä hetkellä vain siksi, että joku on niin määrännyt, antaa erinomaista harjoitusta verkkosisältöjen tekemiseen, mutta johtaa vain harvoin todelliseen hittiin, jos juttuja ei ole sen enempää mietitty. Herätys – ellet halua olla yhden hitin ihme – tavoite on, että kävijöillä on jokin syy palata sivustolle yhä uudelleen ja kertoa sisällöstä myös muille.
Idea: Koukuttavaa sisältöä voivat reittioppaan, säätiedotuksen, uutisten tai hauskojen kuvien lisäksi olla esimerkiksi luotettavat reseptit. Harvaa asiaa palaa etsimään verkosta yhtä kuumeisesti kuin vaikkapa sitä yhtä reseptiä, jolla macarons-leivokset kerran onnistuivat täydellisesti. Mikä on sellainen arjen ongelma, joka tulee vastaan yhä uudelleen silloin tällöin, ja johon verkkosivusto voi tarjota ratkaisun? Reseptit eivät välttämättä saa käyttäjiä ostamaan tarvikkeita juuri siltä kauppiaalta, joka tarjosi ohjeen, mutta ne voivat saada aikaan jotain parempaa: luottamusta herättävän, pysyvän muistijäljen.
Helppokäyttöistä mobiilissakin
“What does content marketing look like ‘mobile first’? – – – Don’t build things differently. Build different things.”
Will Critchlow, Distilled
Jo pitkään on povattu, milloin mobiililaitteilla tehdyt haut ylittävät perinteisillä tietokoneilla tehtyjen hakujen määrän. H-hetki vaikuttaisi olevan tänä vuonna, mutta läheskään kaikki verkkosivustot eivät vielä näytä hyvältä mobiililaitteilla. Oletko tullut ajatelleeksi, että valtaosa sähköposteista avataan ja Facebookia selataan useimmiten älypuhelimella? Herätys – jos haluat että käyttäjät jäävät sivustolle, sitä pitää jaksaa katsella ilman, että silmiin sattuu.
Idea: Parhaimmillaan ”mobile first” sisältö on sellaista, että se hyödyntää älypuhelimen ominaisuuksia. Esimerkiksi matkoja myyvä yritys voisi tarjota vinkkejä matkakohteisiin blogissa, jota olisi miellyttävää lukea kännykällä. Jutuista voisi klikata kiinnostavien kohteiden sijainnit jo matkaa odotellessa kännykän kartalle muistiin niin, että niitä ei tarvitsisi sitten ulkomailla enää erikseen etsiä ja ladata kalliilla roaming-hinnoilla. Kohdevinkit eivät välttämättä saa aikaan sitä seuraavaa matkavarausta, mutta ne tekevät jotain tärkeämpää: lähettävät ammattitaitoisen asiakaspalvelun asiakkaan kintereille ostotapahtuman jälkeenkin.
Taktisempi tarkistuslista
Suurista linjoista takaisin oman työpöydän ääreen. SearchLove-seminaarin kuulumisina haluan jakaa myös Rand Fishkinin puheenvuorosta poimitun sisältöjen tarkistuslistan. Sekään ei anna helppoja ratkaisuita, mutta kiteyttää edellä kuvatun konkreettisemmalla tavalla. Sisällön tulee (vapaasti käännettynä)
- olla niin ainutlaatuista, ettei vastaavaa sisältöä ole muualla verkossa
- liittyä optimoinnin kannalta riittävän hyvin sivuston aihepiiriin
- vastata hakijan kysymykseen hyödyllisesti ja tehokkaasti
- tarjota tietoa, mitä ei saa mistään muualta
- olla helposti ja miellyttävästi käytettävissä kaikilla päätelaitteilla
- voida lähteä leviämään. – Mieti, kuka haluaisi jakaa tämän sisällön ja miksi?
Vaatimuksia sisällöille on helppo ladella. Siksi kannustan miettimään, pohtimaan ja mutustelemaan. Mars ideariiheen siis – äläkä suotta mene sinne yksin!