Poista roskapostit ja tehosta työpäivääsi

Ajattelin tällä kertaa kirjoittaa aiheesta, joka ei suoranaisesti liity Tuloksen tarjoamiin palveluihin. Jos kuitenkin haluat tehostaa liiketoimintaasi, lue lisää siitä kuinka voi säästää järjestämällä sähköpostipalvelusi uuteen uskoon.

Saatko liikaa roskapostia?

Täyttyykö postilaatikkosi epämääräisistä tarjouksista? Tuleeko sähköpostiisi ei-toivottuja kutsuja kasinolle tai Royal Linen risteilylle? Etkö halunnutkaan tietää mistä saa toimisto- ja atk- tarvikkeita varastontyhjennyksen vuoksi ulosheittohintaan?
Otsikossa mainitaan ”liika roskaposti”. Kuinka moni tämän blogin lukija saa mielestään liian vähän roskapostia? Niinpä. Roskaposti = liikaa. Sitä ei ole koskaan liian vähän. Koska me Tuloksella tykkäämme mitata asioita, ajattelin kasata kokoon yhden käytännön esimerkin myös sähköpostien ja ennen kaikkea roskapostien mittaamisesta ja siitä, miten se voi vaikuttaa liiketoimintaan.

Roskaposti ja dataa – case Tulos

Seuraavassa kuvassa on yhteenveto Tuloksen sähköpostiliikenteestä kuukauden ajalta. Meille on tullut kuukauden aikana 13 880 viestiä, joista kymmenen tuhatta on mennyt suoraan vastaanottajalle. Suoraan roskapostin ”mustaan aukkoon” käyttäjien ohi on mennyt 1846 viestiä ja käyttäjätilien karanteeniin 1989 viestiä. siis yhteensä lähes 4000 viestiä 14 000:sta oli enemmän tai vähemmän roskaa. Kun lasketaan prosentuaalisia osuuksia, niin kuukauden aikana 27,6% sähköpostiviesteistä on roskapostia. Olin kohtuullisen hämmästynyt, kun huomasin, että meillä joillekin käyttäjille tulevista viesteistä jopa 46% oli roskapostia..HUH!

Kuinka kauan luet roskapostia?

Itse käytän omasta työajastani n. 16,8% sähköpostien lukemiseen – aika iso määrä sekin. Tuo luku on keskiarvo kolmen kuukauden ajalta. Mittaan omaa työaikaani sekunnin tarkkuudella siihen erikseen kehitetyllä työkalulla, ja mittari pyörähtää käyntiin myös aina kun luen sähköposteja, joten tuo luku on varmasti melko lähellä totuutta.
Lasketaan seuraavaksi kuitenkin esimerkit sillä oletuksella, että työajasta 15% eli noin kuudesosa menee sähköpostien lukemiseen, ja työaika on 150h kuukaudessa. Oletetaan myös, että roskapostin lukemiseen (ja poistamiseen) menee vain puolet tavallisen viestin lukemiseen käytettävästä ajasta. Näillä mittareilla:

  • Kuukauden työajasta 22,5 tuntia menee sähköpostin lukemiseen.
  • Jos roskapostia ei suodateta lainkaan, kuukaudessa menee 3,1 tuntia roskapostin lukemiseen ja poistamiseen. Kahdenkymmenen hengen yrityksellä kuluu roskapostien kanssa ährätessä 62,1 tuntia kuukaudessa, mikäli roskapostin suodatus ei ole käytössä.
  • Tuloksen tapauksessa käyttäjien ohi ”mustaan aukkoon”(= ilman että käyttäjät edes tietävät että viestit ovat tulleet ja olleet roskaa), menee 1846 viestiä joka on 13,3% kaikista viesteistä. Ajallisesti samoilla mittareilla tämä vastaa 1,5 tuntia säästöä kuukaudessa, kun turhia viestejä ei tarvitse lukea.
  • Karanteeniin menee meillä 14,4% viesteistä. Työajassa tämän tyyppisen roskapostin lukemiseen ja poistamiseen kuluu nyt kuukaudessa 1,6 tuntia. Jos roskapostin suodatus toimii paremmin, kuluu tähän koko yrityksessä 62 tunnin sijaan ”vain” 32,4 tuntia kuukaudessa.
  • Me Tuloksella säästämme kuukaudessa 30 tuntia työaikaa suodattamalla roskapostit tehokkaammin.

 Entäs ne virukset ja muut menninkäiset?

Sähköpostifiltterimme suodatti kuukauden aikana 38 virusta. Meille (pienenä yrityksenä) lähetettiin siis 1,2 virusta päivässä! Voin vain kuvitella mikä tuo luku on 200 tai 2000 hengen organisaatiossa. Sanomattakin lienee selvää että myös virustorjunta kannattaa pitää kunnossa.

En edes uskalla arvioida, kuinka paljon organisaatioon levinneen sähköpostimadon poistamiseen voisi kulua aikaa. Jos sellaisiin talkoisiin meillä joudutaan niin lupaan mitata siihenkin kuluneen ajan sekunnin tarkkuudella. Yhdelle koneelle levinneen troijalaisen poistamiseen meni muuten pari kuukautta sitten n. 6 tuntia.

Eroon roskapostista?

Tuloksella mietittiin roskapostiin liittyviä asioita tarkemmalla tasolla noin vuosi sitten. Päädyimme siihen, että roskapostia tulee liikaa silloin kun sitä ylipäätään tulee. Silloinen sähköpostin tarjoajamme ei voinut tarjota kunnolla toimivia ratkaisuja, joten päätimme siirtyä turvallisempaan ympäristöön. Päädyimme siirtämään sähköpostipalvelumme Google Apps -ympäristöön. Tämä on osoittautunut hyvin toimivaksi ja helposti hallinnoitavaksi ratkaisuksi –  ja säästänyt meidät kymmeniltä tuhansilta roskaposteilta.

Siirto Google Appsiin

Aluksi mietimme siirtävämme organisaation itse Google Apps -ympäristöön, mutta käytännön syistä ulkoistimme sähköpostien hoidon kokonaan Gappsille. Vaikka touhuamme Googlen parissa päivittäin, ei Google Apps -ympäristön osaaminen ja hallinnointi ole ydinliiketoimintaamme, joten ulkoistus oli meille erittäin järkevä vaihtoehto ja yhteistyö Gappsin kanssa on tähän saakka pelannut moitteettomasti.
Jos siis haluatte miettiä ja edistää edellä mainittuja, ja monia muita tuottavuuteen liittyviä kysymyksiä (kalenterien jakaminen, crm-integraatiot  tai integraatiot oman yrityksenne järjestelmiin), voin lämpimästi suositella ottamaan yhteyttä Gappsin myyntiin.
Onko sinulla kokemuksia tai mitattua tietoa sähköpostin ja roskapostin lukemiseen käytetystä ajasta? Miten teidän organisaatiossa nämä asiat on hoidettu? Onko sinulla vinkkejä siitä, kuinka voisimme entisestään pienentää roskapostien kanssa touhuttavaa aikaa? Kommentoi ja kerro omista kokemuksistasi!
 
 

Laita verkkoliiketoimintasi kasvuun

Varaa nyt tehokas strategiasessio