Pingviini tulee – oletko valmis?

Puolen vuoden välein on se hetki, kun kaikki sivustojen ylläpitäjät jännittävät, mitä uudet Googlen Penguin algoritmipäivitykset tuovat tullessaan. Välillä päivitykset johtavat siihen, että ulkoisten linkkien arvo laskee. Joskus kyse on taas sisäisten linkkien ankkuriteksteistä.
Nyt Google on jälleen nostanut hihansa ylös ja valmistautuu vaivihkaa uuden algoritmipäivityksen julkaisuun. Tällä kertaa tulossa on Penguin 3.0 päivitys, joka oletettavasti jatkaa siitä, mihin Penguin 2.0 jäi – linkkien ja ylioptimoimisen hillitsemiseen.
Jotta voisimme edes arvailla, mitä uusi päivitys pitää sisällään, meidän pitää katsoa menneeseen. Meidän pitää havaita, mitä hakukoneiden maailmassa on aikaisemmin tapahtunut. Laitetaan siis Google Penguin ja sen aiemmat algoritmipäivitykset suurennuslasin alle.

Google Penguin – mustahattuoptimoijien painajainen

Google Penguinin ensimmäinen versio julkaistiin 24.4.2012, ja oli kaikkien aikojen suurin algoritmipäivitys Googlella. Sen, kuten muidenkin Penguin-päivitysten, tarkoituksena oli laskea huonojen linkkien (esim. foorumit, spämmisivustot), maksettujen linkkien, irrelevanttien linkkien (esim. kukkia käsittelevästä foorumista linkkejä online-kasinon sivustolle) ja ylioptimoitujen ankkuritekstien arvoa.
Ensimmäinen Googlen Penguin-päivitys laittoi lopullisen pisteen monien roskasivustojen ja mainossivustojen tarinaan. Jotkut ”oikeatkin” sivustot siinä samassa kärsivät ja joutuivat miettimään linkitysstrategiansa uudelleen.

  • Penguin 1.1 julkaistiin 25.5.2012. Sen tarkoituksena oli vain hioa hieman algoritmiä, mutta se ei vaikuttanut enää moniin sivustoihin.
  • Penguin 1.2 (joka julkaistiin 5.10.2012), hioi huonojen linkkien vastaista algoritmia, ja vaikutti noin 0,3 prosenttiin länsimaalaisista verkkosivustoista.
  • Penguin 2.0:n julkaisuajankohta oli 22.5.2013. Päivitys teki algoritmin entistä viisaammaksi, jotta se oppisi ”haistamaan” huonot, maksetut tai irrelevantit linkit. Lisäksi ankkuritekstien ylioptimointi oli tämänkin päivityksen kohteena. Tuhannet sivut vajosivat jälleen hakutulosten hännille.
  • Penguin 2.1, joka julkaistiin 4.10.2013, vaikutti vain pieneen määrään mainos- ja roskasivustoja, jotka olivat luistaneet tuomiostaan puolta vuotta aikaisemmin.

Google Penguin 3.0. – Keneen se vaikuttaa?

Näinä päivinä tulee Google Penguin 3.0. Keneen se vaikuttaa? Mikä sen funktio tulee olemaan?
Googlen hakualgoritmi koostuu eri osista, jotka ovat eri ihmisten kirjoittamia. Näin ollen kukaan ei tunne Googlen hakualgoritmia kokonaan.
Googlen algoritmi koostuu monista eri osista, jotka vaikuttavat hakutulosten (ja myös optimoinnin) eri alueisiin. Hummingbird-osa vaikuttaa semantiikkaan, Panda-osa vaikuttaa huonolaatuiseen sisältöön ja Penguin-osa vaikuttaa ulkoisiin ja sisäisiin linkkeihin.
Oletettavaa on, että myös uusin pingviini, Penguin 3.0, tulee vaikuttamaan linkkeihin. Kohteena ovat tuttuun tapaan huonot linkit. Eli maksetut linkit, irrelevantit linkit ja linkit epäluotettavista lähteistä.
 
Jos voimme auttaa teitä omien linkkiprofiilienne kanssa, ottakaahan yhteyttä!
 
Tom Norrgrann
Hakukoneoptimoinnin asiantuntija
tom.norrgrann@tulos.fi
 

Laita verkkoliiketoimintasi kasvuun

Varaa nyt tehokas lietsontasessio