Muutosta pukkaa – Googlen Panda-hakualgoritmi muuttuu taas
Google tekee suuria muutoksia hakualgoritmiinsä useita kertoja vuodessa. Tai pikemminkin muutokset koskevat hakualgoritmin eri osa-alueita.
Kuten osa lukijoista tietääkin, eivät Googlen algoritmipäivitykset yleensä tarkoita että koko hakutapa muuttuu (mobiilihakupäivitystä ja Hummingbird -semantiikkapäivitystä lukuunottamatta). Googlen hakualgoritmi on rakennettu useista eri komponenteista, jolloin esimerkiksi Googlen Panda-päivitys tarkoittaa sitä, että pelkästään hakualgoritmin ”Panda” osio muuttuu. Ja Googlella näitä osioita tai komponentteja riittää.
Pelottavilla hakutulossijoituksia muuttavilla päivityksillä on usein söpöt nimet. Löytyy Pandaa, Penguinia, Hummingbirdiä ja Venetsiaa. Se, mitä näistä pitää tietää on, että kaikki vaikuttavat pelkästään oman osa-alueensa arvopisteisiin ja tätä kautta hakutulossijoituksiin.
Mitä Panda sitten tekee?
Panda on aina ollut sisältöpäivitys. Pandan ensimmäinen versio luotiin helmikuussa vuonna 2011. Pandan tarkoitus oli saada huono, epäluotettava sisältö kuriin ja pois hakutulossijoitusten ensimmäisiltä sijoilta. Viimeisin päivitys Pandasta (Panda 4.1) tehtiin hakualgoritmiin 23.9.2014.
Lyhyesti, ensimmäisen Pandan tavoite oli seuraava:
- Opettaa Googlelle mikä on “hyvää sisältöä”
- Tiputtaa huonosisältöiset sivut alemmas sijoituksissa
Hyvä esimerkki on huippusuosittu artikkelitietokanta ezinearticles.com, joka koki yli 90% laskun orgaanisessa liikenteessä heti ensimmäisen Pandan julkaisun jälkeen.
Vuoden 2014 toukokuussa, kun Google julkaisi Panda 4.0 -version, osoittautui huono sisältö verkokauppajätti Ebayn kohtaloksi. Käyttäjien tuottama huono sisältö tiputti Ebayn hakutulossijoituksia keskimäärin 75%. Tämäkin todistaa, että huono sisältö ei menesty pitkän päälle.
Miten uusi Panda tulee vaikuttamaan omiin hakutuloksiini?
Jos sivustollasi on laadukasta moderoitua sisältöä on vastaus helppo. Uusi Panda ei tule vaikuttamaan hakutuloksiisi, ainakaan negatiivisesti, kunhan:
- sisältösi vastaa kävijöiden kysyntää
- sisältösi on relevanttia liittyen optimoituun avainsanaan
- sisältösi on säännöllisesti päivittyvää ja hyvälaatuista
Jos kuitenkin tuntuu, että hakutuloksesi lähtevät muutamien viikkojen kuluessa tippumaan, autan mielelläni korjaamaan tilanteen!