Mitä tämä vuosi toi tullessaan ja miltä vuosi 2019 näyttää? Osa 1
Hakusanamainonta ja sosiaalinen media, Sofie Segercrantz
Vuonna 2018 Instagram Stories ohitti Instagram Feedin suosiossa, ja tämän myötä videosisältöjen suosio kasvoi entisestään. Facebookin vankka ykkössija horjui useiden tietovuotoskandaalien takia, mutta suurta laskua käyttäjämäärissä eikä mainonnan tehossa ole vielä havaittavissa. Hakusanamainonnan osalta Google laajensi tekstimainosformaattinsa, ja tämän myötä mainoksen ja orgaanisen hakutuloksen erottaminen toisistaan hakutulossivulla hankaloitui entistään. Suurimmat haasteet vuoden aikana aiheutti GDPR:n lisäksi Applen Intelligent Tracking Prevention (ITP), joka vaikeutti tulosseurantaa. Vuoden suurin yllätys oli, kun Google päätti 18 vuoden jälkeen vaihtaa AdWordsin nimen Google Adsiksi.
Ensi vuoden osalta uskon, että Google tuo alustalle enemmän tekoälyratkaisuja, erityisesti mainostekstien optimointiin ja automatisointiin. Budjetti-, kohdennus- ja tulosoptimointi on jo pitkälti automatisoitu, joten mainostekstit ovat looginen seuraava askel kohti mainonnan täydellistä automaatiota. Facebookilla Messengerin rooli kasvaa, ja yritykset tuovat sinne sekä chatbotteja että asiakaspalvelua.
Markkinoinnin automaatio ja optimointi, Eeva Honkala
Vuosi 2018 jäänee muistiin etenkin GDPR:n voimaantulosta: suuria muutoksia käytännön markkinoinnin automaatiossa ja sähköpostimarkkinoinnissa useimmissa yrityksissä ei Päivitimme tietosuojaselostettamme -kampanjoiden tulvaa lukuun ottamatta kuitenkaan seurannut – hyvä niin. Tämä kertonee ennen kaikkea siitä, että monissa yrityksissä asiakasrekisterin ylläpidosta oli pidetty hyvää huolta jo ennen asetuksen voimaantuloa. Kuten ennustinkin, tietoisuus esimerkiksi oman asiakasrekisterin ylläpidosta ja kasvattamisesta on tullut yrityksille yhä tärkeämpää. Samoin markkinoinnin automaatiota yhdistetään liidien jalostuksen muodossa ohjelmallisen ostamisen kautta tehtyyn Account-Based Marketingiin.
Mitä sitten tuo mukanaan vuosi 2019? Ennustan, että yhä useampi yritys konmarittaa markkinointiteknologian pakkiaan, kun jatkuvaan uusien integraatioiden luomiseen ja ohjelmistojen erillisyyden asettamiin esteisiin kyllästytään. Usein myös esimerkiksi markkinoinnin automaation teho on saatu todistettua jo, joten budjetti yhtenäiseen ohjelmistoratkaisuun on helpompi perustella. Samaa tahtotilaa ennustanee esimerkiksi se, että Adobe osti Marketon osaksi omaa tuoteperhettään ja tähdännee siihen, että myös tuo työkalu integroituu osaksi olemassa olevia asiakaskokemuksen ja markkinoinnin ohjelmistoja.
Automaatioissa on monissa yrityksissä tehty nyt pohjatyöt: yleisellä tasolla asiakkaita jo kontaktoidaan oikea-aikaisesti. Ensi vuonna siirrytään askel eteenpäin ja yritykset alkavat puhutella viestien vastaanottajia tarinallisemmalla, persoonallisemmalla sisällöllä ja myös kanavien optimointi lisääntyy: vastaanottajan median käyttötapa huomioidaan. Joissain tilanteissa lyhyt, helposti älykellosta tai puhelimen näytöltä vilkaistava viesti on tehokkain, toisessa pidempi, tarinallinen sisältö tarjoaa lisäarvoa brändi- ja asiakaskokemukseen. Asiakkaat odottavat automaattista, oikea-aikaista viestintää ja esimerkiksi muistutuksia, joten pelkällä automaatiolla ei aiheuteta enää wau-elämyksiä: viestinnän täytyy tuottaa aidosti lisäarvoa. Tämä vaatii yhä tarkempaa kohderyhmän ja heidän ostopolkunsa ymmärrystä, datan hyödyntämistä ja sitä, että yritykset palvelevat asiakkaitaan proaktiivisesti. AI siirtyy lähemmäs arkipäivän tekemistä myös automaatiossa: oikean sisällön valitseminen ja viestien kohdentaminen hyödyntää tekoälyä ja koneoppimista. Lisäksi mikrosegmentit auttavat löytämään kilpailuetua.
Markkinoinnin automaatio tulee kaipaamaan uudenlaisia osaajia yrityksiin: aiemmin tehtävät ovat jakautuneet hyvin vahvasti esimerkiksi teknisiin, analyyttisiin tai sisältöosaajiin. Jatkossa yrityksissä on tarvetta asiantuntijoille, jotka voivat luoda ylätason strategioita (tai yhdistää automaatiotekemisen siihen) sekä toteuttaa strategian vaatimat toimenpiteet markkinoinnin automaatioteknologialla.
Sähköpostin puolella Googlen Gmail julkisti Tarjoukset-välilehteen liittyen muutamia uusia lisäyksiä ominaisuuksiin, joilla sähköpostimarkkinoijat voivat palvella viestiensä vastaanottajia paremmin ja erottua muiden yritysten viesteistä visuaalisesti. Odotettavissa onkin, että sähköpostiohjelmien kehitys vauhdittuu ja osa sähköpostiohjelmista pyrkii valtaamaan alaa somekanavilta.
Programmatic, Aleksandr Simukovic
We have experienced a spectacular growth of programmatic in 2018 and expect the trend to continue next year. The further adoption was driven by the increasing understanding of benefits that programmatic advertising brings as it moved from experimental nice-to-have to crucial marketing activity supporting business growth. Many advertisers have seen an impressive return on investment in their programmatic campaigns which reinforced the confidence and gave an extra boost. In addition, we were happy to witness the positive developments that many of the Finnish publishers have undertaken during the year – be it new creative formats, inventory optimization or enhanced data offering.
As for 2019, we expect to see more branding being done programmatically. The combination of premium inventory, advanced targeting capabilities, and creative solutions offers us an opportunity to make advertising more relevant, to focus on delivering value and impact. This is scaled by programmatic expanding through its traditional boundaries and entering new screens and mediums. One of my favourite developments is the shift towards integration of Digital-out-of-Home (DOOH) to more traditional programmatic strategies and extra creative capacity that it brings.