Marika Salovaara 16.7.2020

Millaista on aloittaa uudessa työssä etänä?

Kaipuu takaisin Tulokselle oli kytenyt jo jonkin aikaa, ja nähtyäni #kohupakun, ajattelin että tämä on selkeä merkki, että nyt on aika palata takaisin. Paluu hakusanamainonnan konsultiksi osui juuri pahimpaan covid-19 ajankohtaan, ja mietin etukäteen, mitenköhän perehdytys ja kaikki muu onnistuu etänä. Onnistui, ja oikein mainiosti!

Poikkeusolot vaativat työnantajalta paljon, ja erityisesti perehdytyksen osalta on selvää, että sen painoarvoa ei voi sivuuttaa. Myöskin keskusteluyhteyden ylläpito on erityisen tärkeää etätöissä. Entä miten onnistuu sopeutuminen, verkostoituminen ja työpaikkakulttuuriin samaistuminen etänä?

Ensimmäinen viikko

Tuloksella etäaloittaminen ja perehdytys hoituivat mallikkaasti. Sain lähetin toimittamana tarvittavat työvälineet, ja tulevalta tiiminvetäjältä soiton ennen ensimmäistä päivääni. Heti alusta tuli tunne, että olen tervetullut ja osa porukkaa. Ensimmäinen tiimipalaveri, joka toimi samalla myös tervetulopalaverina, hieman kuitenkin jännitti – tulisin tapaamaan uudet työtoverini ainoastaan videon välityksellä. Tunnelma oli kuitenkin heti välitön ja rento. Jokapäiväinen tiimipalaveri aamuisin toimi sopivana jäänmurtajana, ja tutuksi tultiin nopeasti myös erilaisten jumppaliikkeiden myötä. Olemme Tuloksella osa Suomen aktiivisin työpaikka -yhteistyötä ja näin ollen tiimikset pidetään aina seisten ja lopuksi tehdään yhdessä jumppa- tai venytysliike. Samalla kun saadaan verenkierto liikkeelle, saavat myös nauruhermot kyytiä!

Perehdytyksen osalta oli selkeä suunnitelma, eikä missään kohtaa tullut olo, että olisin jäänyt yksin. Perehdytyksen myötä sain myös mahdollisuuden jutella kahden kesken uusien työkavereiden kesken. Tämä mahdollisti lyhyen tutustumisen, jonka myötä kynnys kysymiseen madaltui välittömästi. Kaikki korostivat myös, että aina voi kysyä, ja Tuloksen sisäinen viestintäkanava myös mahdollistaa sen, että ketä vain on helppo lähestyä.

Muista nämä, kun aloitat etänä

Jokainen voi myös itse vaikuttaa siihen, kuinka etätyön aloitus ja tekeminen sujuu. Muista olla aktiivinen, kysymällä selviää jo todella pitkälle. Vaikka videopuheluissa tulee kasvot tutuiksi, jää paljon kommunikaatiota heikoksi. Siksi onkin tärkeää kertoa, mitä siellä ruudun takana tapahtuu eli jos vaikkapa kirjoitat muistiinpanoja samalla, kerro se! Kaikki, mikä oli aiemmin tapaamisissa selkeästi tulkittavissa ilman sanoja, täytyy muistaa kertoa etänä ollessa. Kun osallistut palavereihin, pidä video päällä vaikka olisikin bad hair day. Rimaa ei kannata nostaa liian korkealle, sillä tuskin kukaan muukaan näyttää joka päivä juuri kampaajalta tulleelta.

Anna sopeutumiselle ja kulttuurille aikaa

Anna sopeutumiselle aikaa, työpaikan kulttuuriin pääsee kuitenkin parhaiten sisälle toimistolla yhdessä olemalla. Kahvihetkien ja vapaan jutustelun lomassa piilee taika, joka lujittaa meidät yhteen, omaksi joukkueeksi. Odotankin innolla, että pääsen toimistolle tapaamaan kaikki samanaikaisesti, ja kuulemaan ne kaikki parhaimmat (lue huonoimmat) vitsit!

Marika Salovaara

Client Director & Paid Search Consultant

Marika on hakusanamainonnan osaaja ja Tuloksen paluumuuttaja, jolla on ammattitaitoinen, vankka ja rauhallinen ote työntekoon. Hän lähtee innokkaasti ja antaumuksella mukaan projektiin kuin projektiin. Marika on pirteä ja iloinen ja on aina valmis tekemään kaikkensa, jotta asiakkaan toiveet täytetään.

Vapaa-ajallaan Marika harrastaa joogaa, käy taidemuseoissa ja harrastaa valokuvausta. Arkena Marika viettää suurimman osan ajastaan perheensä kanssa.

Laita verkkoliiketoimintasi kasvuun

Varaa nyt tehokas lietsontasessio