Mikä suomalaisia ärsyttää eniten netin käytössä?

Taloustutkimus tutki Tulos Helsinki Oy:n toimeksiantona suomalaisten internetin käyttöä marraskuussa 2015. Tutkimukseen vastasi yli 1000 suomalaista ja se suoritettiin nettipaneelina. Tavoitteemme oli selvittää, mikä saa suomalaisten pulssin kohoamaan internetissä yleisellä tasolla, ja mikä verkkopalveluiden käytössä aiheuttaa eniten harmaita hiuksia.

Roskaposti saa näkemään punaista

Netinkäyttäjiä raivostutti ehdottomasti eniten sähköpostin täyttävä roskaposti. Spämmääminen on valitettavan yleistä, ja siihen syyllistyy edelleen myös moni suomalainen yritys. Ostettujen sähköpostiosoitteiden käytön haitallisuutta ei ymmärretä, puhumattakaan sen negatiivisesta vaikutuksesta yrityksen maineeseen.

“Älä lähetä viestejä ihmisille, jotka eivät ole niitä tilanneet. Vastaanottaja ärsyyntyy. Samalla katoaa viestin teho, ja viesti kääntyy itseään vastaan. En ole koskaan nähnyt kampanjaa, joka toimisi hyvin ostopostilistalle. Kysy ihmisiltä aina lupa lähestyä heitä sähköpostilla”, toteaa Tulos Helsingin toimitusjohtaja Lasse Larvanko.

Toiseksi eniten ärtymystä aiheuttivat klikkauksia kalastelevat otsikot, joita näkee päivittäin esimerkiksi iltapäivälehtien sivuilla. Harhaanjohtavista otsikoista puhutaan paljon myös sosiaalisessa mediassa, hyvänä esimerkkinä Klikinsäästäjä Facebook-ryhmä, jonne voi ilmiantaa kalastelevia otsikoita.

Tutkimuksen mukaan puolet käyttäjistä piti rikollista tietojen kalastelua häiritsevänä. Henkilökohtaisten tietojen urkkiminen tapahtuu yleeensä sähköpostiviestein, sosiaalisen median tai haittaohjelmien kautta.

Myös somemöyhääminen puhuttaa. Vaikka voimakkaat tunteet, kärjistyneet mielipiteet ja tarkoituksellinen provosoiminen kukkivat ja ovat netissä arkipäivää, aiheuttaa se monella hermojen kiristystä. Mielenkiintoista oli pistää merkille, että miehet hermostuivat naisia herkemmin.

Muita pinnaa kiristäviä asioita olivat virheellisen tiedon levittäminen, tietoturva – ja suojariskit, vihapuhe sekä tiedon epäluotettavuus.

Kuva 1: Mikä ärsyttää netissä yleisesti? Klikkaa kuva suuremmaksi.

Pop upit ja muut verkkopalvelujen ärsytykset

‪Tutkimuksessa kysyttiin myös, mikä verkkopalveluiden käytössä kismittää.
Yhtä lailla kuin roskaposti, myös tilaamaton mainonta herättää tunteita verkkopalveluiden käyttäjissä. Ehdottomasti eniten inhottiin sivujen päälle automaattisesti avautuvia mainoksia. Myös uutiskirjeen tilausta mainostavat pop upit listattiin ärsytyksen aiheeksi.

Mainosten ohella itsestään käynnistyvät, äänelliset videot koettelevat hermoja.  Tarkoituksenmukainen harhaanjohtaminen kiristi selkeästi suomalaisten pinnaa, sillä yli puolet vastaajista ärsyyntyi erilaisista hämäyskeinoista, joiden tavoitteena on saada käyttäjä klikkaamaan jotain linkkiä sivustolla.

Hitaasti latautuvat sivustot sekä vanhentunut sisältö näyttivät myös kismittävän. Samoin kuin liikaa lupaava otsikointi ja huono käytettävyys.


Kuva 2: Mikä ärsyttää verkkopalveluissa? Klikkaa kuva suuremmaksi.

Laita verkkoliiketoimintasi kasvuun

Varaa nyt tehokas lietsontasessio