HTTPS tuo paremmat hakutulossijoitukset?

Https on suojattu tiedonsiirtomenetelmä

Verkkosivustojen osoitteet alkavat yleensä rimpsulla http://, jota nykyään tuskin kukaan viitsii edes kirjoittaa. Monilla on tapana usein jopa vain googlata haluamansa osoite, vaikka www.tulos.fi.
Http on lyhenne sanoista hypertext transfer protocol, mikä tarkoittaa verkossa tapahtuvan tiedonsiirron käytäntöä. Kun perään lisätään vielä s lyhenteenä sanasta secure, saadaan https, joka tarkoittaa suojattua tiedonsiirtoa. Tiedot salataan SSL (secure sockets layer)- tai uudemman TLS (transport layer security)-menetelmän avulla.

Suojattu tiedonsiirto on vanha tuttu juttu

Verkossa siirrettävien tietojen salaaminen on erityisen perusteltua esimerkiksi silloin, kun käyttäjät antavat palveluun henkilötietojaan. Näin on esimerkiksi tällä hetkellä vakuutusyhtiö Ifin etusivulla, johon voi syöttää K-Plussa-korttinsa tiedot. Verkkopankit ja verkkokauppojen ostoprosessit ovat jo useita vuosia olleet https-suojattuja.
Googlen omat palvelut ovat myös jo pitkään olleet https-protokollan takana. Nyt ajatuksena on parantaa koko verkon turvallisuutta suosimalla https-suojattuja sivustoja.
Koska Googlen tekemä testaus, jossa https-osoitteita on suosittu, on tuottanut laadukkaan näköisiä hakutuloksia, he ovat päättäneet tehdä https:n käytöstä hakutulossijoituksiin vaikuttavan tekijän. Se ei ole merkittävä tekijä, mutta pieni plussa – ei edes se kirsikka, vaan pikemminkin ne nonparellit kakun päällä. Tällä halutaan motivoida sivustoja siirtymään ennen pitkää käyttämään https-protokollaa.

Kannattaako siirtyä nyt vai myöhemmin?

Https:n käyttö kuulostaa periaatteessa järkevältä ajatukselta. Emme kuitenkaan suosittele suin päin siirtymään https-protokollan käyttöön. Kun harkitset siirtymistä, ota huomioon seuraavat asiat:

  1. Siirtymä tarkoittaa jokaisen sivustosi osoitteen muuttumista. Tarvitset siis 301-uudelleenohjauksen, joka ohjaa käyttäjät aikaisempien http-alkuisten linkkien kautta https-alkuisiin uusiin osoitteisiin. Uudelleenohjaus, vaikka se olisi oikein tehty 301-ohjaus, viiltää aina siivun hakukonenäkyvyydestä.
  2. Https:n käyttöönotto saattaa joissain tapauksissa hidastaa sivustoa. Sivuston nopea toiminta on todennäköisesti merkittävämpi hakutulossijoituksiin vaikuttava tekijä kuin https:n käyttö.
  3. Https voi aiheuttaa haasteita sivuston skaalautuvuuden suhteen. Https-protokollaa käytettäessä vanhoille selaimille pitää erikseen määritellä, mitä selaimen välimuistiin tallentuu. Uusimmissa selaimissa tämä on korjattu, ja välimuisti toimii samalla tavalla kuin http-protokollassa.

 
Jos edessä on sivustouudistus, jossa sivuston kaikkien sivujen osoitteet vaihtuvat, siinä yhteydessä https voi olla hyvä valinta. Hakutulossijoitusten vuoksi ratkaisua ei ole syytä hätiköidä.

Laita verkkoliiketoimintasi kasvuun

Varaa nyt tehokas lietsontasessio