Tunnistatko nämä neljä ongelmaa sivustollasi?

Verkkopalveluiden parissa työskentelevät eivät ole voineet välttyä jatkuvan kehittämisen idealta. Se on vaihe, joka alkaa liukuvana jatkumona suunnittelun ja ensimmäisen julkaistun version toteutuksen jälkeen. Tässä verkkopalvelun elämänkaaren vaiheessa punnitaan mahdolliset suunnittelu- ja toteutusvaiheen aikana tapahtuneet virhearvioinnit.
Näistä virheistä sivustojen ylläpitäjät saavat usein kerätä satoa vuosia sen jälkeen kun graafikot, koodarit ja käyttöliittymäsuunnittelijat eivät enää edes muista koko projektia. Yleensä ongelmien syy on alan nopea kehitys. Paljon tehtäisiin toisin, kun matkalla viisastutaan. Ratkaisu on ketterä suunnittelu, joka alkaa minimistä, esimerkiksi siitä, että sivuston mobiiliversio rakennetaan ensin.
Sivuston suunnittelu voi alkaa minimivaatimuksista.

Pienestä voi aloittaa. Ote Cory-Ann Josephin puheenvuorosta ”What if we could start over again?”.

Ongelma 1. Tekniikka ja sisältö on suunniteltu erikseen

Sivustolle voi toteuttaa vain perussivuja, joissa on tekstiä, linkkejä, kuvia ja ehkä erikoistapauksessa videoupotus. Niinkin innovatiiviset sisällön esittämistavat, joihin tarvittaisiin vaikka koko sivun levyinen tila, puhumattakaan interaktiivisesta infograafista, jäävät kaukaiseksi unelmaksi.

Ylläpitojärjestelmää on tietenkin räätälöity isolla rahalla, mutta lähinnä täyttämään käyttöliittymäsuunnittelijan visio lorem ipsumilla täytetystä sivusta. Jokainen sisältöön liittyvä tarve aiheuttaa paineita tekniselle toimittajalle, jonka lasku viimeistään torppaa lupaavan kehitysidean.

Sisältö voi juuttua kankeaan ylläpitovälineeseen.

Älä anna sisällön juuttua tekniikkaan kuin marjat hyytelöön. Ote Jeff Eatonin puheenvuorosta ”Deblobbing in the real world”.

Ratkaisu: Kankeiden osien ketterä suunnittelu, joka ei lopu julkaisuhetkellä

Sisällön ja tekniikan omista ympyröistä tulee päästä käyttökokemuksen suunnitteluun. Ongelmaan auttaa huolellinen konseptointi, jonka perusteella sisältöön liittyvien tarpeiden monipuolisuus ei pääse heti yllättämään. On tärkeää muistaa, että konseptoinnin voi tehdä missä vaiheessa tahansa, ja siihen pitää palata tasaisin väliajoin.

Ylläpitojärjestelmää ja käyttöliittymää suunniteltaessa on oltava käytettävissä todellisia esimerkkejä palveluun tulevasta sisällöstä, ei mieletöntä täytetekstiä.
Kaiken edellä kuvatun tulee perustua yhdessä palvelun käyttäjien kanssa tehtyyn testaukseen, joka aloitetaan jo palvelun rautalankaversioista ja paperiprototyypeistä. Sisällön tulee asettua erilaisiin blokkeihin ja moduuleihin, jotka löytävät oikean paikkansa sivuston skaalautuessa eri päätelaitteille.

Ongelma 2. Odotetaan, että internet menee ohi

Luottamus oman brändin vahvuuteen on tärkeää, mutta muuttuvalta toimintaympäristöltä ei voi sulkea silmiään. Tämä ongelma näkyy verkkosivustoilla niin, että organisaatiossa saattaa olla osastoja, joita sivuston sisältö ei kiinnosta.

Omaan työhön liittyvien, myyntiin tähtäävien tietojen ajan tasalla pitäminen tuntuu vaivalloiselta. On helpompaa jättää vaikkapa Porin verran potentiaalisia asiakkaita oman onnensa nojaan joka kuukausi. Kyllä ne tunnetun brändin kivijalkaliikkeeseen tulevat, jos haluavat jotakin ostaa, eikö?

Ratkaisu: Kilpailuedut ja arvot selvästi näkyviin sivustolle

Käyttäjät ovat vain yhden klikkauksen päässä kilpailijan sivustolta. Väitän, että tuskin mikään brändi on niin voimakas, ettei helpompi, hauskempi ja kiinnostavampi kilpailijan sivusto sen asemaa horjuttaisi.

Verkkopalvelun käyttökokemuksen tulee tukea mielikuvaa yrityksestä ja sen toiminnasta. Tulee olla myös rohkeutta unohtaa brändi, tuotteet ja myynti: asiakkaiden sitouttaminen heille arvokkaaseen sisältöön tapahtuu yleensä aivan toisesta kulmasta.

Brändinäkökulmasta on joskus osattava hellittää.

Hellitä hetkeksi brändistä hukkaamatta sitä. Ote Katrina Craigwellin puheenvuorosta ”Visual Storytelling @GE”.

Ongelma 3. Verkkosivustolta ei löydy mitään

Aluksi niin selkeä rakenne alkaa metsittyä. Sisällöille, jotka on saatava sivustolle yhtäkkiä ihan-just-nyt-heti, ei löydy luontevaa paikkaa.

Lopulta sisältöä on niin paljon, että sieltä löytyy edeltävän vuosikymmenen aarteita ja käyttäjät navigoivat muistin varassa useiden linkkien polkua pitkin haluamansa tiedon ääreen.

Ratkaisu: Vähemmän sisältöä, mutta parempaa sisältöä

Sivuston rakenteen tulee vastata käyttäjän tarpeita. Kun kohderyhmän tuntee tarkkaan, on helpompaa suunnitella heille oikeat etenemispolut hakukoneella saapumisesta aina kassan jälkeiselle kiitossivulle saakka. Etene näin:

  1. Päätä sivuston tavoitteet.
  2. Selvitä, mitä käyttäjät haluavat sivustolla tehdä.
  3. Määrittele sivuston ydinviestit.
  4. Kytke nämä kaikki yhteen ja etene vasta sen jälkeen suunnitteluun.

Näin jokaiselle käyttäjäryhmälle on oma reittinsä palvelussa. Tiedät täsmälleen, mitkä ovat näiden polkujen tärkeimmät sivut, joilla käyttäjien asiat hoituvat ja organisaation viestit menevät läpi. Napsaise rönsyt pois.
Yhdistä ydinviestit tavoittesiin ja käyttäjän tehtäviin.

Yhdistä tavoitteet, se mitä käyttäjän halutaan tekevän ja ydinviestit. Ote Ida Aalenin puheenvuorosta ”Content Against Cancer”.

Ongelma 4. Verkkosivut eivät tue myyntiä

Verkkosivusto on täynnä hienoja sloganeita ja toimintakehotteita, mutta todelliset myyntiargumentit eivät ole näkyvissä. Kukaan ei lähetä yhteydenottolomaketta tai pyydä tarjousta. Todelliset uudet asiakkaat soittavat suoraan tuttavan suosituksen perusteella.

Verkkoon suunnatusta markkinoinnista ei pystytä näyttämään tuloksia. Kun asiakas jo soittaa, valtaosa tuotteen hankintaan liittyvästä päätöksentekoprosessista on ohi. Monta mahdollisuutta päästä potentiaalisten tarjoajien joukkoon tätä ennen on hukattu.

Ratkaisu: Asiakkaan saama arvo tulee viestiä oikein

Verkkosivuston kautta tapahtuva markkinointi täytyy saada tukemaan myyntiprosessia. Myynnin tulee kertoa asiakkaiden todellisista tarpeista, joihin markkinointi saa verkkosivuston vastaamaan.

Asiakkaat ymmärtävät yrityksen asiantuntijuuden ja palvelujen tuoman arvon. Luottamus yritykseen kasvaa. Sisällöntuotanto on pitkäjänteistä, ja vasta vakuuttavan sisällön jälkeen tulee toimintakehote.

Asiakkaiden tulee tunte yrityksen tuottama arvo.

Asiakkaan pitää huomata, että yhteistyökumppani on ajatusjohtaja. Ote Kati Kerosen ja Katri Tannin puheenvuorosta ”Content Strategy for b2b Companies”.

Tunnistatko omassa verkkopalvelussasi nämä ongelmat, vai onko huolenaiheena jokin aivan muu? Kuulen mielelläni kommenttisi!

Tämä kirjoitus perustuu usean vuoden kokemukseen erilaisista verkkosivustoista ja syksyllä Helsingissä pidetyssä Content Strategy Forumissa kuultuihin puheenvuoroihin.

Laita verkkoliiketoimintasi kasvuun

Varaa nyt tehokas lietsontasessio