Sokeakin näkee tämän sivun

Sunnuntain Hesarissa oli juttu ”Näkövammainen jää verkossa huomiotta”. Siinä näkövammainen Jonna Mononen kertoo millaista on näkövammaisen verkon käyttö.

Mononen tarvitsee nettiä käyttääkseen useita apuvälineitä. Ruudunlukuohjelma lukee tietokoneen näyttöä ja puhesyntetisaattori muuttaa näytöllä olevan tekstin puheeksi. Lisäapuna Jonnalla on pistenäyttö, joka muuttaa tekstin pistekirjoitusmuotoon.

Hiirtä on sokeana vaikea käyttää, joten näkövammaiset nojaavat netin käytössä usein pelkästään näppäimistöön.

Ruudunlukuohjelmat eivät osa käyttää Flashiä

Ruudunlukulaitteet osaavat lukea vain tekstiä, joten Flash-mainokset ja kampanjasivustot jäävät näkövammaiselta kokematta. Ollakseen saavutettava on sivuston teknisen puolen saavutettavuuden lisäksi mietittävä, miten linkkitekstit mahdollisimman hyvin kuvailevat kohdesivua.

Artikkeli kuvaa netin saavutettavuuden nykytilaa huonoksi. Näkövammaisten keskusliiton Reijo Juntunen antaa vinkin: Helpointa on mennä Googleen ja kirjoittaa sinne hakusanaksi se, mitä haluaa hankkia.

Saavutettavuus hakukoneille on samalla saavutettavuutta sokeille

Yksi hakukoneoptimoinnin tavoitteista on tiedon jäsentäminen hakukoneille. Näin hakukoneoptimoinnin perusasia on saavutettavuuden takaaminen Googlelle. Mikäli Google osaa lukea ja käyttää verkkopalvelua, pystyy sokeakin siihen apuvälineidensä avulla.

Saavutettavuudesta hyötyvät hakukoneiden lisäksi Suomen 80 000 näkövammaista, joista 10 000 on täysin sokeita.

Näkövammainen voi käyttää Kelan tukemia apuohjelmia tietokoneen käytön apuna, mutta pitäisikö Kelan tukea apuohjelmien hankkimista myös verkkopalveluiden suunnittelijoille?

Näkeekö sokea oikeasti tämän sivun?

En tiedä, mutta Tuloksen sivut ovat tehty parhaan tietämyksemme mukaan saavutettaviksi. Sivuja ei kuitenkaan ole testattu ruudunlukulaitteilla.

Katso video, jossa sokea Anne Robertson käyttää ruudunlukulaitetta työssään kääntäjänä.

Lisää saavutettavuudesta Tuloksen tekijöiden blogeissa:

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *