Haavisto johtaa edelleen Googlessa – katso uusi vaaliennuste

Kirjoitin ensimmäisen kierroksen alla melko oikeaan osuneen ennusteen presidentivaalien ensimmäisen kierroksen lopputuloksista. Menetelmä oli ennen kaikkea poikkitieteellinen: Tarkkanäköisimmät huomasivat prosenttiosuuksien pohjana olevan Ylen Gallupista Niinistön lukemat, 29%, josta muut luvut johdettiin suhteessa hakumääriin Googlessa ennakkoäänestyksen aikana.

Varsinainen ajatusvirhe tapahtui, kun otin nukkuvat omana puolueenaan mukaan ja prosentit vääristyivät. Suhdeluvut olivat täysin samat, joten korjattua lopputulosta voidaan pitää kohtuullisen hyvänä! Nyt on parempaa dataa pyöriteltävänä.

Laskukaava ja ennuste

Haavisto pötkii edelleen Googlen mukaan piikkipaikalla, mutta ensimmäisen kierroksen data sotii vastaan.

Haavisto jyrää hakutuloksissa

Tällä kertaa laskukaava on edelleen poikkitieteellinen, mutta lähempänä matematiikkaa kuin viimeksi. Vertasin ensimmäisen kierroksen Ylen Gallupin tuloksia,  Googlen hakumääriä ennakkoäänestysaikana, sekä lopullisia tuloksia ja näiden pohjalta luodun mallin, sekä päivitettyjen hakumäärien sekä uusimman Ylen Gallupin avulla ennustankin siis seuraavaa:

  • Niinistö: 64,46%
  • Haavisto: 35,54%

Suoraksi vedetty laskukaava – Ennakkoäänestyksen aikainen Googlehakujen korrelaatio lopullisiin tuloksiin nähden ilman gallup- tai ennakkoääni-korjauksia – olisi taas antanut tulokseksi seuraavaa:

  • Niinistö: 65,30 %
  • Haavisto: 34,70 %

Ero lopputuloksissa on todella pieni paitsi mallien välillä, myös Ylen Gallupiin verrattuna (Niinistö 62% – Haavisto 38%). Mainittakoon vielä, että Haaviston olisi hienon hienoon voittoon ennusteissa pitänyt pölliä 83% Google-hauista.

Presidentinvaalien lopputulokset avaava kaava
Näin se laskettiin…

Uskon, että parhaaseen tulokseen päästäisiin, jos yhdistettäisiin yhteen indeksiin Gallup-tulokset, Googlen hakumäärät ja erilaiset sosiaalisen median mittarit. Kokeillaan kuuden vuoden päästä raskaammalla kaavalla.

 

Mikäli ennusteet menevät yhtään oikeaan, lupaan tällä kertaa oikeasti avata laskukaavat tarkemmin ja laittaa vaikkapa excel-pyöritykset jakoon, sekä kommentoida ennusteita Huomenta Suomessa.

Yksi kommentti

  1. Aijai – Yle oli lähempänä oikeaa kuin Google (kts. suora ennuste) ja omaa kaavaani veti oikeaan suuntaan sen vahva nojaaminen em. gallupiin.

    Kuulin muuten matemaatikkopiireistä kovaa kritiikkiä kaavoistani. Tähän voin vain vastata, että sarkasmi on vaikea laji – kuvankaappaus kaavasta on kehno vitsi ja kyseessä on tosiaan kuva Eulerin kaavasta. Oikeasti laskutoimitus perustui huomattavan yksinkertaisiin päättelyihin ja korrelaatioihin.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *