Tulos http://www.tulos.fi Enemmän oikeita asiakkaita verkosta Tue, 30 Sep 2014 13:13:22 +0000 fi hourly 1 Tutkimus: Kustannusjahti kiinnostaa, lisämyynti ei ole yritysjohdon prioriteetti http://www.tulos.fi/artikkelit/tutkimus-kustannusjahti-kiinnostaa-lisamyynti-ei-ole-yritysjohdon-prioriteetti/ http://www.tulos.fi/artikkelit/tutkimus-kustannusjahti-kiinnostaa-lisamyynti-ei-ole-yritysjohdon-prioriteetti/#comments Thu, 25 Sep 2014 10:20:58 +0000 http://www.tulos.fi/?post_type=post&p=11495 Kyselyyn vastasi 160 johtajaa. He edustivat kaikkia yrityssektoreita. Joukossa oli paljon keskisuuria yrityksiä (50-249 työntekijää, 35 % vastaajista) ja suurfirmoja (yli 1 000 työntekijää, 25 % vastaajista). Avaintulokset: 1. ”Paljonko investoitte digitaalisen liiketoiminnan kehitykseen 2015?” […]

The post Tutkimus: Kustannusjahti kiinnostaa, lisämyynti ei ole yritysjohdon prioriteetti appeared first on Tulos.

]]>
Kyselyyn vastasi 160 johtajaa. He edustivat kaikkia yrityssektoreita. Joukossa oli paljon keskisuuria yrityksiä (50-249 työntekijää, 35 % vastaajista) ja suurfirmoja (yli 1 000 työntekijää, 25 % vastaajista).

Avaintulokset:

1. ”Paljonko investoitte digitaalisen liiketoiminnan kehitykseen 2015?”

 • Alle 100 000 euroa, 55 % vastaajista.
 • Yli 100 000 euroa, 37 %.
 • En osaa sanoa, 8 %.

Kehityspanokset ovat keskimäärin pienet. Mutta vastanneiden yritysjohtajien ykköstavoitteena ei olekaan liikevaihdon kasvattaminen, vaan kustannusjahti digitaalisuuden avulla.

2. ”Kumpi on yrityksellenne tärkeämpi tavoite digitalisaation hyödyntämisessä, kasvu vai kustannustehokkuus?”

 • Kustannustehokkuus 64 %
 • Kasvu 31 %
 • Ei kumpikaan 4 %

Kysely kertoo, että kasvuhakuisia yrityksiä on selvä vähemmistö. Tätä tulosta vahvistaa kyselyssä kartoitetut haasteet: johtajat pitivät kahtena suurimpana digitalisaatioon liittyvänä haasteenaan ”taitojen puutetta” ja ”kustannuksia”.

Juuri tästä syystä Keskuskauppakamari on käynnistänyt yritysjohdolle suunnatun Digitaalinen Polku -valmennusohjelman. Tuloksella on kunnia olla ohjelman perustajajäsen ja mukana ohjelman johtoryhmässä.

Jos koet, että johtoryhmäsi kaipaa lisää digitaalisia taitoja ja haluaa kustannustehokkuuden lisäksi myös kasvua, hae mukaan Digitaaliselle Polulle!

The post Tutkimus: Kustannusjahti kiinnostaa, lisämyynti ei ole yritysjohdon prioriteetti appeared first on Tulos.

]]>
http://www.tulos.fi/artikkelit/tutkimus-kustannusjahti-kiinnostaa-lisamyynti-ei-ole-yritysjohdon-prioriteetti/feed/ 0
Sisältömarkkinointia johdetaan esimerkillä http://www.tulos.fi/artikkelit/sisaltomarkkinointia-johdetaan-esimerkilla/ http://www.tulos.fi/artikkelit/sisaltomarkkinointia-johdetaan-esimerkilla/#comments Thu, 25 Sep 2014 06:56:17 +0000 http://www.tulos.fi/?post_type=post&p=11500 Digitalisoituminen ja sosiaalinen media ovat mahdollistaneet sen, että me kaikki,  yrityksen asiakkaat, media ja niin nykyiset kuin potentiaalisetkin työntekijät, pystymme jatkuvasti seuraamaan yritykseen liittyvää keskustelua ja osallistumaan siihen. Onko sinun yrityksessäsi mietitty tästä seuraavia mahdollisuuksia […]

The post Sisältömarkkinointia johdetaan esimerkillä appeared first on Tulos.

]]>
Digitalisoituminen ja sosiaalinen media ovat mahdollistaneet sen, että me kaikki,  yrityksen asiakkaat, media ja niin nykyiset kuin potentiaalisetkin työntekijät, pystymme jatkuvasti seuraamaan yritykseen liittyvää keskustelua ja osallistumaan siihen. Onko sinun yrityksessäsi mietitty tästä seuraavia mahdollisuuksia ja uhkia? Mahdollisuuksia on valtavasti, ja talousjohtajan näkökulmasta upeinta lienee, että osa on lähes ilmaisia. Uhkiakin toki leijuu, mutta usko tai älä – suurin uhka on olla menemättä mukaan ja jättää keskustelu ulkopuolisten haltuun.

Ota koko henkilöstö mukaan

Voimallisimmin saat viestisi maailmalle, kun saat innostettua koko henkilöstön mukaan sisällön tuottamiseen, tai ainakin jakamiseen. Yksittäisillä henkilöillä saattaa olla huomattavasti yritystä laajemmat verkostot. Jos perusasiat, kuten johtaminen, ovat kunnossa, ei henkilöstön innostamisen pitäisi olla vaikeaa. Helpoimmin innostat esimerkin kautta.

Jotta saat koko henkilöstö mukaan, tarvitset sosiaaliseen viestintään kannustavaa johtamista. Nähdäkseni HR voisi ottaa tässä vahvemmin roolia johdon ja esimiesten sparraajana. Markkinointi puolestaan toteutti aiemmin myyntiä tukevia kampanjoita, ja viestintä keskittyi kertomaan yrityksen asioista omistajien ja median suuntaan. Nyt myös omistajat ja media ovat ympäröivissä kanavissa, joten yhteistyötä on pakko tehdä, jotta viestit eivät olisi ristiriitaisia.

Johda muita, mutta älä unohda itseäsi

Olen kuullut kovin monen yritysjohtajan kertovan, kuinka heidän kohderyhmänsä ovat yritysten johto ja päättäjät. Kun keskustelu kääntyy sisällöntuotantoon, jakamiseen ja verkkokeskusteluihin osallistumiseen, ulkoistetaan se kuitenkin muille – ehkä ensimmäiseksi markkinoinnille. Jo maalaisjärjelläkin voit päätellä, että eihän tällainen yhtälö vaan enää toimi.

Otetaan muutama esimerkki, miksi ei:

 • Kenen verkostossa on eniten yritysjohtoon (kohderyhmä) kuuluvia henkilöitä?  – Todennäköisesti toimitusjohtajan ja muun johdon.
 • Kuka vastaa tällä hetkellä sisällöntuotannosta ja sen jakamisesta? – Markkinointi, ehkä viestintä ja mahdollisesti asiantuntijat.
 • Kuvittele itsesi yrityksen toimitusjohtajaksi, joka kaipaa apua liiketoiminnan kehittämiseen eli haluaisi yrityksen tuottavan enemmän rahaa tulevaisuudessa. Kenen kanssa haluaisit keskustella? Kenen kokemuksiin tai näkemyksiin voisit parhaiten samaistua?
  – Olisiko se markkinointi, viestintä, tietohallinto vai voisiko olla toinen toimitusjohtaja?

Todennäköisesti sinunkin yrityksesi tuottaa aivan mainiota sisältöä, jota luetaan, jaetaan ja kommentoidaan asiakaskunnan keskuudessa. Haluan kuitenkin heittää ilmaan pari kysymystä:

 • Voisiko yhteydenottojen, saatujen tarjouspyyntöjen ja tehtyjen kauppojen määrä ja rahallinen arvo olla suurempi, jos myös johto olisi prosessissa mukana?
 • Voisiko yritys saada osaavampaa työvoimaa ja olisiko työnantajakuva positiivisempi, jos johto johtaisi myös verkossa?

Esimerkiksi Marimekon toimitusjohtaja Mika Ihamuotila (@MikaIhamuotila) jaHaltin toimitusjohtaja Jukka-Pekka Vuori (@JukkaPekkaVuori) jakavat tasaisesti yritykseen liittyviä uutisia Twitterissä. Vuoden 2014 päättäjänainen Anne Brunila (@AnneBrunila) nostaa aktiivisesti esille laajempia yhteiskunnallisia teemoja ja osallistuu keskusteluun. ”Johtaminen on viestintää”, totesi Helsingin apulaiskaupunginjohtaja Pekka Sauri (@pekkasauri) äskettäin haastattelussaan. Samaa asiaa edistää myös Kauppakamarin Digitaalinen polku -hanke.

Poiminta @MikaIhamuotila Twitter-feedistä.

Vinkkejäni sisältömarkkinoinnin johtamiseen

 • Ota mukaan ihmisiä eri toiminnoista, kun lähdet rakentamaan sisältöstrategiaa, yleisiä linjoja verkkopresenssille tai kehittämään johtamista. Näin saat sitoutettua laajemman joukon ja todennäköisesti saat suuremman vaikuttavuuden.
 • Älä unohda johtoa! Viesti johdolle numeroin. Puhu rahasta. Kerro tavoitettavuudesta, sitoutuneisuuden asteesta, liidien määristä, trendeistä ja näytä numeroin ja esimerkein, millainen merkitys johdon mukanaololla olisi. Hyödynnä analytiikkatietoa, henkilöiden verkostojen kokoa ja poimi esimerkkejä muista organisaatioista.
 • Lempivinkkini:

Anna lupa mokata ja eväät korjata moka!

Johtaja, joka on jo ansainnut kannuksensa perinteisessä ympäristössä, voi kaikesta osaamisesta ja kokemuksesta huolimatta kokea pelottavaksi astumisen digitaaliseen ympäristöön. Tarjoa henkilökohtaista tukea ja koulutusta, ilman ”kasvojen menettämisen” pelkoa. Muista, että esimerkin näyttäminen toimii myös ”johdettaessa” hierarkiassa alhaalta ylöspäin.

Unohda digijohtaminen – keskity johtamiseen!

Verkkokollegani Jani Lilja (@liljan) kirjoitti jokin aika sitten LinkedIn-blogissaan ”Some on kuollut”, kuinka enää ei ole somea ja verkkosivustoja, vaan vain verkko, jossa julkaistaan, jaetaan ja keskustellaan.

Itse uskon, että digitalisoitumisen arkipäiväistyminen johtaa siihen, ettei enää ole erikseen johtamista offline ja online, vaan ne sulautuvat yhteen moderniksi johtamiseksi. Silloin ei kukaan enää naura pääministerille, joka kommunikoi kollegojensa ja median lisäksi suoraan kansalaisten kanssa Twitterin ja bloginsa välityksellä, päinvastoin.

Olisiko sinulle tullut mieleen lähettää Jyrki Kataiselle pääministeriaikana sähköpostia? – Stubbille twiittejä tuntuu viuhuvan lukuisia, päivittäin.

*  *  *

PS. Jos haluat kuulla lisää ajatuksiani sisältömarkkinoinnista, tervetuloa maksuttomaan miniseminaariin 7.10. Muutamia paikkoja on vielä vapaana.

The post Sisältömarkkinointia johdetaan esimerkillä appeared first on Tulos.

]]>
http://www.tulos.fi/artikkelit/sisaltomarkkinointia-johdetaan-esimerkilla/feed/ 0
Suuri osa sisällöistä toimii vain vahingossa http://www.tulos.fi/artikkelit/suuri-osa-sisalloista-toimii-vain-vahingossa/ http://www.tulos.fi/artikkelit/suuri-osa-sisalloista-toimii-vain-vahingossa/#comments Wed, 24 Sep 2014 06:00:46 +0000 http://www.tulos.fi/?post_type=post&p=11480 Tunsin aikanaan ihmisen, jota kuvailtiin “moi, mitä mulle kuuluu” –henkilöksi. Tiedätte varmaan tyypin? Se on ihan kiva ja sosiaalinenkin, mutta sen seura on tylsää, koska se puhuu vain itsestään. Porukassa tyyppi menee siinä sivussa eikä […]

The post Suuri osa sisällöistä toimii vain vahingossa appeared first on Tulos.

]]>
Tunsin aikanaan ihmisen, jota kuvailtiin “moi, mitä mulle kuuluu” –henkilöksi. Tiedätte varmaan tyypin? Se on ihan kiva ja sosiaalinenkin, mutta sen seura on tylsää, koska se puhuu vain itsestään. Porukassa tyyppi menee siinä sivussa eikä välttämättä edes ärsytä, vaan saattaa joskus kertoa ihan hauskankin jutun (yleensä toki itsestään), mutta itse siihen ei jaksa ottaa yhteyttä.

Iso osa yrityksistä toimii juuri näin. Tehdään asioita, jotka ovat itsestä kivoja tai sopivat brändistrategiaan tai joiden kuvitellaan kiinnostavan ihmisiä. Viestinnän kohderyhmä epäilemättä on määritelty tyylikkääseen PowerPointiin:

“Tyypillinen ostajamme on kaupunkilainen, koulutettu 25-35-vuotias nainen, joka on kiinnostunut kestävästä kehityksestä ja kulttuurista. Hän ostaa tuotettamme kivijalkakaupoista ja vastaa 1-2 henkilön taloutensa päivittäistavaraostoksista.”

Silti markkinointiosastoilla ja konsulttitoimistossa usein vain ravistellaan hihoista ja mutuillaan: tää varmaan vetoaa teidän kohderyhmään. Aito ymmärrys asiakkaasta ja kontekstista, jossa hän sisällön kohtaa, puuttuu. Kohtaaminen jää pinnalliseksi eikä toimi asiakkaan sitouttamisessa.

Ei riitä, että tunnet asiakkaasi

Uusien ilmiöiden, tuotteiden ja palveluiden markkinoinnissa on usein vaikea löytää valmista yleisöä, ainakaan edullisesti. Harvalla on varaa markkinoida jokaista tuottamaansa sisältöä niin kattavasti, että se tavoittaisi mahdollisimman suuren joukon ostavia asiakkaita – oli kyse sitten myyntiin tähtäävästä markkinoinnista tai vaikka mielipidevaikuttamisesta. Eikä tavoittaminenkaan vielä vie kovin pitkälle: ihmisten pitäisi myös kiinnostua sisällöstä ja ymmärtää, miksi sillä on merkitystä juuri heille.

Siksi ei riitä, että tunnet asiakkaasi. Sinun pitää myös ymmärtää häntä. Selvitä ainakin seuraavia asioita suhteessa siihen kontekstiin, missä asiakkaasi kohtaa sinun tuotteesi tai palvelusi:

 • mikä häntä motivoi
 • mikä häntä turhauttaa
 • mikä saa hänet innostumaan
 • millaisia tavoitteita ja haasteita hänellä on
 • mistä hän ei ole kiinnostunut (Vinkki: asiakas on harvoin kiinnostunut kuulemaan, miten erinomainen organisaatio on organisaation omasta näkökulmasta.)

Kun ymmärrät, mikä asiakastasi – nykyistä tai tulevaa – huolestuttaa, motivoi ja mitkä ovat hänen haasteensa, sinun on helpompi panostaa sisältöihin, joilla on hänelle henkilökohtaista merkitystä. Parhaassa tapauksessa satunnaiset kohtaamiset eri kanavissa ja ostoprosessin eri vaiheissa muuttuvat asiakkuudeksi. Ja jos homma toimii oikein, asiakkaasi (tai vaikkapa työntekijäsi) saattaa puhua puolestasi myös muille.

Tee sisältöjä, joille on kysyntää

Digitaalisuus on siitäkin kiehtova ilmiö, että verkko tarjoaa melkein loputtomasti tietoa siitä, miten ihmiset käyttäytyvät. Esimerkiksi hakukoneet – meillä täällä Suomessa lähinnä Google – kertovat, mikä meitä kiinnostaa ja millaisia asioita verkosta etsitään. Suomessa tehtiin viime vuonna Googlen joulukuussa 2013 julkistaman tiedon mukaan 30 miljoonaa hakua päivässä. Jokainen haun tekijä etsi verkosta jotain vastausta johonkin tarpeeseensa. Hyvin suurella todennäköisyydellä osa näistä hauista koski myös sinun organisaatiosi toimialaa.

Hakukäyttäytymisen perusteella voi päätellä jotain siitäkin, missä vaiheessa ostoprosessia asiakkaasi on ja mikä häntä silloin kiinnostaa. Etsiikö hän vasta tietoa vaikkapa hakukoneoptimoinnista vai vertaileeko hän jo sopivia palveluntarjoajia? Vai onko kyseessä ehkä nykyinen asiakas, joka etsii verkosta tuotetukea, yhteystietoja tai ratkaisua ongelmatilanteeseen?

Myös some tuottaa asiakkaansa ymmärtämisestä innostuneelle huimasti dataa. Mitkä jutut keräävät tykkäyksiä ja jakoja? Miksi? Missä? Keitä mielipidevaikuttajia asiakkaasi seuraavat ja kuuntelevat? Miten kanava vaikuttaa siihen, millaista sisältöä asiakkaasi haluaa kuluttaa? Esimerkiksi Buzzsumo on hyvä työkalu sille, joka haluaa ymmärtää asiakkaidensa sosiaalista sielunmaisemaa.

Ja lopuksi on hyvä muistaa, että parhaiten tietoa saa kysymällä. Kannattaa hyödyntää sitä paradoksia, että vaikka me emme ole kiinnostuneita kuulemaan toisten puhetta itsestään, moni kuitenkin puhuu ihan mielellään itse omista asioistaan. Vanha viisaus siitä, että kahta korvaa ja yhtä suuta tulisi käyttää samassa suhteessa, pätee edelleen.

P.S. Tarkkaavainen lukija saattaa jo ihmetellä, miksi en ole maininnut lainkaan verkkosivun analytiikkaa. Ei huolta – palaan aiheeseen seuraavassa postauksessani, joka käsittelee sisältöjen markkinointia ja kehittämistä eli sitä, miten hyvin suunnitellut sisällöt palvelevat tehokkaammin liiketoiminnan tavoitteiden toteutumista.

The post Suuri osa sisällöistä toimii vain vahingossa appeared first on Tulos.

]]>
http://www.tulos.fi/artikkelit/suuri-osa-sisalloista-toimii-vain-vahingossa/feed/ 0
It’s scary how much we are alike – International Geek Exchange morning coffee with Elizabeth http://www.tulos.fi/artikkelit/scary-much-alike-international-geek-exchange-morning-coffee-elizabeth/ http://www.tulos.fi/artikkelit/scary-much-alike-international-geek-exchange-morning-coffee-elizabeth/#comments Tue, 16 Sep 2014 07:56:50 +0000 http://www.tulos.fi/?post_type=post&p=11418 So why on Earth is she sitting at the Tulos office for two weeks? Elizabeth is taking part in the International Geek Exchange (IGE). The aim of the IGE is for digital marketing geeks to […]

The post It’s scary how much we are alike – International Geek Exchange morning coffee with Elizabeth appeared first on Tulos.

]]>
So why on Earth is she sitting at the Tulos office for two weeks? Elizabeth is taking part in the International Geek Exchange (IGE). The aim of the IGE is for digital marketing geeks to learn from each other and share their knowledge with each other – and especially in this case, real life experiences on what has been working and what’s not when a company grows fast. We discussed topics like business models, people sourcing, recruiting, management, tools and more.

Portent and Tulos are very much alike. We have so many similarities that it’s almost scary. We even share two exact same core values: learning and teaching. Both companies are focused on top-notch expertise and having the best experts in the field of internet marketing. Both are engaged to keep a high level of expertise through continuous learning and also sharing these learnings.

If you’d like to learn more about the IGE, contact our IGE pioneer Toni Voutilainen who visited Portent last December, for more information.

The post It’s scary how much we are alike – International Geek Exchange morning coffee with Elizabeth appeared first on Tulos.

]]>
http://www.tulos.fi/artikkelit/scary-much-alike-international-geek-exchange-morning-coffee-elizabeth/feed/ 0
Miten yhdistät sisältöstrategian ja hakukoneoptimoinnin? http://www.tulos.fi/artikkelit/miten-yhdistat-sisaltostrategian-ja-hakukoneoptimoinnin/ http://www.tulos.fi/artikkelit/miten-yhdistat-sisaltostrategian-ja-hakukoneoptimoinnin/#comments Wed, 10 Sep 2014 06:18:06 +0000 http://www.tulos.fi/?post_type=post&p=11372 Viestinnässä on aina mietitty kohderyhmiä ja viestejä, joten vanhalle asialle on keksitty uusi nimi. Sisältöstrategia on aina ollut viestinnän ammattilaisten työkalu, jolla organisaatiot melskaavat turuilla ja toreilla: Mistä asiakkaani tai kohderyhmäni on kiinnostunut eli kenelle […]

The post Miten yhdistät sisältöstrategian ja hakukoneoptimoinnin? appeared first on Tulos.

]]>
Viestinnässä on aina mietitty kohderyhmiä ja viestejä, joten vanhalle asialle on keksitty uusi nimi. Sisältöstrategia on aina ollut viestinnän ammattilaisten työkalu, jolla organisaatiot melskaavat turuilla ja toreilla: Mistä asiakkaani tai kohderyhmäni on kiinnostunut eli kenelle viestimme? Mistä asiasta? Milloin? Mikä olisi paras muoto?

Myös hakukoneoptimoinnissa hyvän sisällön merkitys lisääntyy koko ajan. Entistä parempaan jatkuvasti päivittyvään ja jaettavaan sisältöön kannustavat jo viimeisimmät Googlen päivityksetkin, kuten Hummingbird-päivitys syksyllä 2013 ja nyt kesän korvalla tullut Panda-päivitys.

Mutta miten yhdistät sisältöstrategian ja hakukoneoptimoinnin? Vastaus: hyödynnä optimointia varten tehtävää avainsanatutkimusta. Avainsanatutkimuksessa tutkit keskeiset avainsanat ja hakutermit, joilla tehdään organisaatiosi kannalta keskeisiä hakuja.

Näin teet avainsanatutkimuksen

Tutkimuksen voi tehdä eri tavoin, mutta tässä on yksi hyvä. Tee iso listaus avainsanoista ja ota siihen mukaan:

 • Hakusanamainonnan sanat, jos teet Adwords-mainontaa
 • Oman organisaatiosi analytiikka-ohjelmasta saatavat avainsanat
 • Omalla ja kilpailijoiden verkkosivustoilla käytettävät palveluiden keskeiset termit
 • Googlen automaattiset hakutermiehdotukset
 • Uudet hakusanaideat Googlen Keyword Plannerista
 • Lisäksi voit hyödyntää esimerkiksi Ubersuggest-avainsanatyökalua.

Hae näin saadulle isolle hakutermilistaukselle kuukausittaiset hakumäärät Keyword Plannerilla ja organisaatiosi sekä kilpailijoittesi nykyiset hakutulossijoittumiset. Tähän on tarjolla eri työkaluja, kuten esimerkiksi Advanced Web Ranking.

Lopputuloksena sinulla on iso lista hakutermejä hakumäärineen ja hakutulossijoittumisineen. Tämän jälkeen tulevat ne tärkeät kysymykset:

 • Mille suosituille hakutermeille sinun kannattaa suunnitella lisää sisältöä?
 • Millä suosituilla termeillä hakutulossijoitukset ovat jo hyviä eli millä jatkosakin kannattaa erottautua kilpailijoista?
 • Puuttuuko sivustoltasi jotain sellaista sisältöä, jota haetaan paljon?
 • Millä suosituilla termeillä kilpailijat näkyvät? Pitäisikö teidänkin näkyä?
 • Millä alueella haette (liike)toiminnan kasvua eli mitkä termit ovat tärkeimpiä?

Sisältöstrategia ja avainsanatutkimus kulkevat käsi kädessä

Viimeistään tässä vaiheessa kannattaa ottaa mukaan sisältöstrategia. Sen avulla voit miettiä suurempia kokonaisuuksia:

 • Millaisia yhteneväisiä hakuja ja tiedontarpeita löydät avainsanatutkimuksesta eri kohderyhmille?
 • Miten jaottelisit hakuja verkkosivujesi käyttäjäpersoonien mukaan?
 • Onko sisältöteemoissa huomioitu hakujen kautta tulevat tiedontarpeet?
 • Miten teet sisällöstäsi niin houkuttelevaa eri kohderyhmille, että sitä jaetaan ja se innostaa keskusteluun? Miten linkität some-näkyvyyden takaisin omaan verkkosivustoosi?

Kun hyödynnät yllä olevia kysymyksiä, voit jaotella verkkosivustosi sisältöä loogisiin kokonaisuuksiin: sellaisiin, jotka vastaavat niin sisältöstrategian tavoitteita kuin hakukoneiden kautta tulevien vierailijoiden tiedontarpeita.

Taannoin sain asiakkaalta heidän verkkoviestintästrategiansa. Se oli jaoteltu yksinkertaisesti:

 • Kohderyhmä
 • Tavoite
 • Sisältöteema
 • Kanava

Yksinkertaisuus on kaunista. Avainsanatutkimuksen jälkeen minun oli helppo yhdistää löydetyt hakutermit eri kohderyhmiin ja sisältöteemoihin.

Lopputuloksena on paitsi yksittäiset hyvin optimoidut sivut, jotka löytyvät hakukoneen kautta, myös eri kohderyhmille hyvät laskeutumissivut. Ja hyvä suunnitelma, mitä sisältöä pitää tehdä seuraavaksi.

 

Mikko Yli-Erkkilä
Tulos Helsinki

 

* * * * * *

P.S. Järjestämme maksuttoman Sisältöstrategia myynnin ja brändin tukena -seminaarin tiistaina 7.10.2014 klo 9:15 – 10:30, jossa kerromme aiheesta enemmän.

 

The post Miten yhdistät sisältöstrategian ja hakukoneoptimoinnin? appeared first on Tulos.

]]>
http://www.tulos.fi/artikkelit/miten-yhdistat-sisaltostrategian-ja-hakukoneoptimoinnin/feed/ 0
Onko verkkokauppasi paras asiakaspalvelija paikalla? http://www.tulos.fi/onko-verkkokauppasi-paras-asiakaspalvelija-paikalla http://www.tulos.fi/onko-verkkokauppasi-paras-asiakaspalvelija-paikalla#comments Wed, 03 Sep 2014 06:05:50 +0000 http://www.tulos.fi/?post_type=post&p=11312 Asiakasystävällinen ja palveleva verkkoteksti vastaa kaikkiin kysymyksiin, antaa tarvittavat tiedot kerralla ja ohjaa lukijan eteenpäin ostoputkessa. Tässä postauksessa pohditaan Myyvät verkkotekstit -minisarjan osana, millainen verkkoteksti on palveleva. Palveleva verkkoteksti nimittäin myy. Palveleva verkkoteksti ylittää odotukset. Mitä […]

The post Onko verkkokauppasi paras asiakaspalvelija paikalla? appeared first on Tulos.

]]>
Asiakasystävällinen ja palveleva verkkoteksti vastaa kaikkiin kysymyksiin, antaa tarvittavat tiedot kerralla ja ohjaa lukijan eteenpäin ostoputkessa.

Tässä postauksessa pohditaan Myyvät verkkotekstit -minisarjan osana, millainen verkkoteksti on palveleva. Palveleva verkkoteksti nimittäin myy.

Palveleva verkkoteksti ylittää odotukset. Mitä se sitten tarkoittaa konkreettisesti?

Verkkoteksti kertoo kaikki tuotteen ominaisuudet.

Hyvä verkkokaupan teksti tarjoilee kerralla kaikki tuotteen ominaisuudet.

Hyvin usein verkkokaupoissa tyydytään vähäiseen määrään tuotteen yksityiskohtia, jolloin tuotteiden vertailu on vaikeaa. Koko, väri ja mitat eivät riitä mihinkään.

Esimerkiksi: Garminin action-kameran tekstissä on viitisenkymmentä kohtaa pelkistä ominaisuuksista ja teknisistä tiedoista.
action-camera-netanttila

Enemmän ominaisuuksia esillä verkkokaupassa on enemmän.

Ominaisuudet on kuvattu myös hyötyinä.

Tekniset ominaisuudet kerrotaan tekstissä myös hyötyinä. Pelkkä lista ominaisuuksista ei palvele kaikkia verkkokaupan asiakkaita. Siksi tuotteen tekniset ominaisuudet on hyvä kääntää kielelle, joka kertoo enemmän.

Esimerkiksi: Ulkoisen kovalevyn koko (1 TB) on käännetty tekstissä hyödyksi eli kuinka monta valokuvaa siihen mahtuisi. Tai kerrotaan mitä “vesipilariarvo” tarkoittaa niille, jotka ovat ensi kertaa lastenvaatteita ostamassa.

Hyvä tuoteteksti vertailee.

Palveleva verkkoteksti vertailee myös tuotteen ominaisuuksia niin muihin oman kaupan kuin kilpailijoiden tuotteisiin.

Verkkoteksti antaa esimerkkejä käyttötilanteista. Esimerkit tuotteen käyttötilanteista auttavat lukijaa valitsemaan oikeanlaisen tuotteen. Verkkokaupassa on vaikea tietää, millaisesta tuotteesta on kyse, mikäli sitä ei lukijalle kerrota.

Esimerkiksi: Tyynystä voi kertoa, onko kyse sopiva vatsallaan vai selällään nukkujalle. Tai Millainen peitto sopisi hikoavalle?

Käyttötilanteet ovat esimerkkejä, joita myyjä voisi kertoa myyntitilanteessa asiakkaalle.

Hyvä verkkoteksti myy.

Ominaisuuksien, hyötyjen ja käyttötilanteiden jälkeen verkkoteksti on tehnyt jo ison osan myyntityöstä. Suositus tai arvostelu on iso osa sosiaalista myyntityötä, joten niitä kannattaa hyödyntää verkkokaupassa.

Myös verkossa kauppa täytyy klousata eli ohjata asiakas kassalle. Teksti on siinä keskeisessä roolissa Ostoskoriin-nappuloiden lisäksi. Annetaanko asiakkaalle mahdollisuus miettiä vielä vai ohjataanko ostamaan heti?

 

Hyvä verkkoteksti on kuin tiiviissä paketissa kivijalan parhaan myyjän auttavainen ote. Mitä sinä lisäisit vielä listalle?

Tämä postaus jatkaa minisarjaa myyvistä verkkokaupan tuoteteksteistä. Seuraa @Tulos_Helsinki ja @SuviJohansson sekä #verkkokauppa.

Edelliset osat:
Tuoteteksti on verkkokauppasi paras myyjä
Testaatko jo tuotetekstisi? Näillä ohjeilla pääset alkuun

The post Onko verkkokauppasi paras asiakaspalvelija paikalla? appeared first on Tulos.

]]>
http://www.tulos.fi/onko-verkkokauppasi-paras-asiakaspalvelija-paikalla/feed/ 0
Tulos sparraamassa yritysjohtoa Digitaalinen Polku -ohjelmassa http://www.tulos.fi/artikkelit/tulos-mukana-sparraamassa-yritysjohtoa-digitaalinen-polku-ohjelmassa/ http://www.tulos.fi/artikkelit/tulos-mukana-sparraamassa-yritysjohtoa-digitaalinen-polku-ohjelmassa/#comments Mon, 01 Sep 2014 09:48:20 +0000 http://www.tulos.fi/?post_type=post&p=11301 Ohjelmaan osallistuvat yritykset saavat avukseen mentoripalvelun ja alan parhaiden osaajien verkoston digiliiketoimintansa vauhdittamiseen. Yritysjohtajille tarjotaan mentoriryhmän tuen lisäksi digitaalisen johtajuuden koulutusta ja yrityskohtainen työpaja. Tulos Helsinki Oy kuuluu Digitaalinen Polku -ohjelman ohjausryhmään ja tarjoaa asiantuntijasisältöjä ohjelmaan […]

The post Tulos sparraamassa yritysjohtoa Digitaalinen Polku -ohjelmassa appeared first on Tulos.

]]>
Ohjelmaan osallistuvat yritykset saavat avukseen mentoripalvelun ja alan parhaiden osaajien verkoston digiliiketoimintansa vauhdittamiseen. Yritysjohtajille tarjotaan mentoriryhmän tuen lisäksi digitaalisen johtajuuden koulutusta ja yrityskohtainen työpaja. Tulos Helsinki Oy kuuluu Digitaalinen Polku -ohjelman ohjausryhmään ja tarjoaa asiantuntijasisältöjä ohjelmaan valituille yrityksille sekä kaikille avointa koulutusta.

Digitaalinen Polku on konkreettista apua yritysjohdolle

Kauppakamarin koordinoiman ohjelman avulla saat käyttöösi parhaat asiantuntijaresurssit yrityksesi digitaalisen liiketoiminnan kehittämiseen.

 • Saat käyttöösi mentoriryhmän ja osaajaverkoston.
 • Kasvatat digitaalista johtajuuttasi.
 • Tunnistat liiketoimintasi muutospisteet.
 • Voit hyödyntää ohjelman verkostoja.

Informaatioteknologia ja digitalisaatio ovat mullistaneet vauhdilla kokonaisia toimialoja, ja tulevaisuudessa muutosvauhti vain kiihtyy. Digitalisaatio lisää kilpailua, muuttaa kulutustottumuksia ja liiketoimintamalleja. Kilpailukykyisten tuotteiden, palvelujen ja uusien liiketoimintamallien kehittäminen vaatii yritysjohdolta ja hallitusten jäseniltä visionäärisyyttä ja ymmärrystä uusien teknologioiden vaikutuksista ja mahdollisuuksista”, toteaa ohjelman suojelija, Hankenin professori Anne Brunila.

 

Tällaisia osallistujia ohjelmaan etsitään

 • Olet yrityksesi toimitusjohtaja, hallituksen jäsen tai ylimmän johtoryhmän jäsen.
 • Yrityksesi on kasvuhakuinen.
 • Haluatte olla mukana digitaalisessa muutoksessa.
 • Satsaatte osaamiseen ja olette valmiita käyttämään ulkopuolisia asiantuntijoita.
 • Annat palautteen Digitaalisen Polun sisällöstä ja nostat esiin kehityskohteita.
 • Toimit referenssinä muille yrityksille.

Vauhdita digitaalista liiketoimintaasi, kerro kiinnostuksesi!

Mukaan pilottihankkeeseen mahtuu 15 yritystä. Jos olet yrityksesi johtoryhmässä ja/tai hallituksessa, ja olet kiinnostunut osallistumaan, hae mukaan 1.9.2014–30.9.2014 osoitteessa digitaalinenpolku.fi. Lisätietoja antaa hankkeen vetäjä Heikki Halme, Keskuskauppakamari p. 040 590 1741, heikki.halme@chamber.fi

 

Digitaalinen Polku -ohjelman tukijat:

Keskuskauppakamari, Helsingin Kauppakamari, Solita, Futurice, Frantic, Sofokus, Tulos, Enfo, Microsoft, Fujitsu, Paytrail, TEM, Etla, Tekes ja Teknologiateollisuus.

Ohjelman sivut löydät täältä: www.digitaalinenpolku.fi

 

The post Tulos sparraamassa yritysjohtoa Digitaalinen Polku -ohjelmassa appeared first on Tulos.

]]>
http://www.tulos.fi/artikkelit/tulos-mukana-sparraamassa-yritysjohtoa-digitaalinen-polku-ohjelmassa/feed/ 0
Aloita Facebook-mainonta – maksaville asiakkaille http://www.tulos.fi/artikkelit/aloita-facebook-mainonta-maksaville-asiakkaille/ http://www.tulos.fi/artikkelit/aloita-facebook-mainonta-maksaville-asiakkaille/#comments Tue, 26 Aug 2014 05:23:52 +0000 http://www.tulos.fi/?post_type=post&p=11266 Täytyykö Facebook-tykkääjien tavoittamisesta maksaakin? Ilman mainontaa kukaan ei näe sivumme päivityksiä! Kuvakoot muuttuivat ja mainospaikat Facebook-sivulla vähenivät! Facebook-käyttäjien ja -mainostajien keskuudessa kuohuu säännöllisesti. Kohua aiheuttavat useimmiten ulkoasun uudistukset ja algoritmin päivitykset – ylipäätään kaikki muutokset, […]

The post Aloita Facebook-mainonta – maksaville asiakkaille appeared first on Tulos.

]]>
Täytyykö Facebook-tykkääjien tavoittamisesta maksaakin? Ilman mainontaa kukaan ei näe sivumme päivityksiä! Kuvakoot muuttuivat ja mainospaikat Facebook-sivulla vähenivät!

Facebook-käyttäjien ja -mainostajien keskuudessa kuohuu säännöllisesti. Kohua aiheuttavat useimmiten ulkoasun uudistukset ja algoritmin päivitykset – ylipäätään kaikki muutokset, joilla Facebook pyrkii kehittämään palveluaan.

Kun tunnekuohu laantuu ja vaahto on pyyhitty suupielistä, markkinoijan kannattaa kääntää katseensa Facebookin tarjoamiin uusiin mahdollisuuksiin. Oikealla kohdistuksella pääset jälleen kiinni kannattavaan Facebook-mainontaan.

Kerro tarjonnastasi sivustosi kävijöille

Ensimmäinen askel tehokkaampaan Facebook-markkinointiin on uudelleenmarkkinointipikselin asentaminen sivustollesi. Voit markkinoida esimerkiksi pelkästään valitsemiesi tuotekohtaisten sivujen kävijöille, aivan kuten AdWords-mainonnassa. Näin tavoitat sivustosi kävijät, joilla on jo herännyt kiinnostus tarjontaasi.

Kun haluat viedä kohdistuksen vielä pidemmälle, voit suunnata oman kampanjan asiakkaille, jotka ovat aiemmin tehneet ostoksen sivuillasi. Tyytyväisillä asiakkailla on luultavasti hyvä motiivi ostaa sinulta myös jatkossa. Pidä heistä kiinni.

Tavoittele samankaltaisia asiakkaita

Miltä kuulostaa, jos tavoittaisit vielä paljon nykyistä asiakaskuntaasi suuremman joukon, joka kuitenkin muistuttaa erittäin paljon ostoksen tehneitä asiakkaitasi? Joukossa voi olla yhteisiä tekijöitä elämänvaiheesta samankaltaisiin kiinnostuksen kohteisiin: nuoret vanhemmat etsivät lastenvaatteita, ulkoilijat hakevat varusteita seuraavalle vaellukselle.

Kun kohdistat Facebook-kampanjan algoritmiin perustuvan profiloinnin kautta löytyneille samankaltaisille yleisöille, pääset kertomaan tarjonnastasi asiakkaille, joiden kiinnostuksen todennäköisyys perustuu pelkkää ikää ja sukupuolta vahvempiin tekijöihin.

Älä myöskään unohda Facebook-sivusi nykyisiä tykkääjiä. Voit koostaa kampanjaasi varten samankaltaisen yleisön myös tykkääjiä muistuttavista asiakkaista. Kyse on kuitenkin ydinjoukosta, joka haluaa tietää tarjonnastasi lisää.

Lopuksi: Facebook-mainostajan muistilista

Facebook-mainostajan kannattaa pitää mielessään ainakin kolme periaatetta:

 1. Uudistuksia tulee jatkossakin. Keskity niiden antamiin mahdollisuuksiin ja ota ne käyttöön edelläkävijöiden joukossa.
 2. Mitä rajallisempi budjettisi on, sitä suurempi on paine suunnitella budjetin käyttö järkevästi: suuntaa mainonta yleisöille, joissa on eniten potentiaalia. Älä hae näyttöjä, hae ihmisiä.
 3. Tarjoa mielekästä sisältöä – myös mainonnassa. Mieti, miten voisit oikeasti palvella asiakastasi markkinoinnin keinoin.

Facebook-käyttäjät tarkistavat uutisvirran tapahtumat keskimäärin 14 kertaa päivässä. Käytä se hyödyksesi: näin huikea ote käyttäjistä katoaisi, ellei Facebook haluaisi myös mainonnan tavoittavan oikeat ihmiset oikeaan aikaan.

The post Aloita Facebook-mainonta – maksaville asiakkaille appeared first on Tulos.

]]>
http://www.tulos.fi/artikkelit/aloita-facebook-mainonta-maksaville-asiakkaille/feed/ 0
HTTPS tuo paremmat hakutulossijoitukset? http://www.tulos.fi/artikkelit/https-tuo-paremmat-hakutulossijoitukset/ http://www.tulos.fi/artikkelit/https-tuo-paremmat-hakutulossijoitukset/#comments Wed, 20 Aug 2014 09:32:19 +0000 http://www.tulos.fi/?post_type=post&p=11261 Https on suojattu tiedonsiirtomenetelmä Verkkosivustojen osoitteet alkavat yleensä rimpsulla http://, jota nykyään tuskin kukaan viitsii edes kirjoittaa. Monilla on tapana usein jopa vain googlata haluamansa osoite, vaikka www.tulos.fi. Http on lyhenne sanoista hypertext transfer protocol, […]

The post HTTPS tuo paremmat hakutulossijoitukset? appeared first on Tulos.

]]>
Https on suojattu tiedonsiirtomenetelmä

Verkkosivustojen osoitteet alkavat yleensä rimpsulla http://, jota nykyään tuskin kukaan viitsii edes kirjoittaa. Monilla on tapana usein jopa vain googlata haluamansa osoite, vaikka www.tulos.fi.

Http on lyhenne sanoista hypertext transfer protocol, mikä tarkoittaa verkossa tapahtuvan tiedonsiirron käytäntöä. Kun perään lisätään vielä s lyhenteenä sanasta secure, saadaan https, joka tarkoittaa suojattua tiedonsiirtoa. Tiedot salataan SSL (secure sockets layer)- tai uudemman TLS (transport layer security)-menetelmän avulla.

Suojattu tiedonsiirto on vanha tuttu juttu

Verkossa siirrettävien tietojen salaaminen on erityisen perusteltua esimerkiksi silloin, kun käyttäjät antavat palveluun henkilötietojaan. Näin on esimerkiksi tällä hetkellä vakuutusyhtiö Ifin etusivulla, johon voi syöttää K-Plussa-korttinsa tiedot. Verkkopankit ja verkkokauppojen ostoprosessit ovat jo useita vuosia olleet https-suojattuja.

Googlen omat palvelut ovat myös jo pitkään olleet https-protokollan takana. Nyt ajatuksena on parantaa koko verkon turvallisuutta suosimalla https-suojattuja sivustoja.

Koska Googlen tekemä testaus, jossa https-osoitteita on suosittu, on tuottanut laadukkaan näköisiä hakutuloksia, he ovat päättäneet tehdä https:n käytöstä hakutulossijoituksiin vaikuttavan tekijän. Se ei ole merkittävä tekijä, mutta pieni plussa – ei edes se kirsikka, vaan pikemminkin ne nonparellit kakun päällä. Tällä halutaan motivoida sivustoja siirtymään ennen pitkää käyttämään https-protokollaa.

Kannattaako siirtyä nyt vai myöhemmin?

Https:n käyttö kuulostaa periaatteessa järkevältä ajatukselta. Emme kuitenkaan suosittele suin päin siirtymään https-protokollan käyttöön. Kun harkitset siirtymistä, ota huomioon seuraavat asiat:

 1. Siirtymä tarkoittaa jokaisen sivustosi osoitteen muuttumista. Tarvitset siis 301-uudelleenohjauksen, joka ohjaa käyttäjät aikaisempien http-alkuisten linkkien kautta https-alkuisiin uusiin osoitteisiin. Uudelleenohjaus, vaikka se olisi oikein tehty 301-ohjaus, viiltää aina siivun hakukonenäkyvyydestä.
 2. Https:n käyttöönotto saattaa joissain tapauksissa hidastaa sivustoa. Sivuston nopea toiminta on todennäköisesti merkittävämpi hakutulossijoituksiin vaikuttava tekijä kuin https:n käyttö.
 3. Https voi aiheuttaa haasteita sivuston skaalautuvuuden suhteen. Https-protokollaa käytettäessä vanhoille selaimille pitää erikseen määritellä, mitä selaimen välimuistiin tallentuu. Uusimmissa selaimissa tämä on korjattu, ja välimuisti toimii samalla tavalla kuin http-protokollassa.

 

Jos edessä on sivustouudistus, jossa sivuston kaikkien sivujen osoitteet vaihtuvat, siinä yhteydessä https voi olla hyvä valinta. Hakutulossijoitusten vuoksi ratkaisua ei ole syytä hätiköidä.

The post HTTPS tuo paremmat hakutulossijoitukset? appeared first on Tulos.

]]>
http://www.tulos.fi/artikkelit/https-tuo-paremmat-hakutulossijoitukset/feed/ 4
9 menestynyttä suomalaista verkkokauppiasta http://www.tulos.fi/artikkelit/kylla-osaamme-9-kansainvalisesti-menestynytta-suomalaista-verkkokauppiasta/ http://www.tulos.fi/artikkelit/kylla-osaamme-9-kansainvalisesti-menestynytta-suomalaista-verkkokauppiasta/#comments Mon, 18 Aug 2014 13:29:54 +0000 http://www.tulos.fi/?post_type=post&p=11253 Suomalaiset voivat menestyä verkkokaupassa siinä missä muutkin! Lue yhdeksän positiivista esimerkkiä suomalaisista menestyjistä Digitalist Networkista.  

The post 9 menestynyttä suomalaista verkkokauppiasta appeared first on Tulos.

]]>
Suomalaiset voivat menestyä verkkokaupassa siinä missä muutkin! Lue yhdeksän positiivista esimerkkiä suomalaisista menestyjistä Digitalist Networkista.

 

The post 9 menestynyttä suomalaista verkkokauppiasta appeared first on Tulos.

]]>
http://www.tulos.fi/artikkelit/kylla-osaamme-9-kansainvalisesti-menestynytta-suomalaista-verkkokauppiasta/feed/ 0