Display-mainonnan paluu – banneri elää ja voi hyvin

”Banneri- eli display-mainonta on Internetin syöpä: se leviää lähes kaikkialle ja samalla pilaa kaiken hyvän. Se on käsittämättömän suosittua, vaikka sen tehottomuus on todistettu moneen kertaan.”
Näin banneri (tai display-mainonta, kuten haluatte) on ehditty julistaa kuolleeksi kerta toisensa jälkeen. Googlaa hakusanalla ”banner is dead”, niin löydät osumia ainakin vuodesta 1999 alkaen. Yllä referoidut lauseet kynäili äskettäin blogiinsa Karl Filtness.
Sori vaan te tuomiopäivän apostolit, display-mainonta voi oikein hyvin. Yritän nyt todistella, miksi huhut bannerin kuolemasta ovat vahvasti liioiteltuja. Bannerimainonta itseasiassa voi oikein paksusti. Ehkä jopa paremmin kuin koskaan.

Digitalisaatio elvytti bannerin

Mainonnan digitalisaatio ja mainos- ja verkkoteknologioiden kehitys ovat pelastaneet display-mainonnan. Enää banneri ei tarkoita pelkkää sivupalkkiin haudattua tylsää laatikkoa, jota luukutetaan miljoonia kertoja apaattisille silmäpareille.
Ensimmäinen defibrillaattorin sykäys bannerin kylmenevään sydämeen on mainonnan digitalisoituminen. Perinteisen median lukeminen perinteisin tavoin vähenee, koska samoja sisältöjä voi lukea myös digitaalisesti. Silmäparit suuntaavat katseensa sanoma- ja aikakauslehtien isoilta ja kiiltäviltä sivuilta verkkoon. Mainonta ei tietenkään häviä minnekään, vaan muuttaa yleisön perässä uusiin kanaviin.
Toki digitalisaation kuhinassa voidaan keskustella siitä, tarvitaanko maksettua mainontaa ollenkaan. On sanottu, että vain luuserit joutuvat mainostamaan. Hyvä mainonta kuitenkin ottaa yleisönsä, menee tunteisiin ja kutittelee juuri oikeasta paikasta, kanavasta riippumatta. Luo sitä kysyntää.
Jos et usko, elämä on.
Jatkossa myös isot, visuaaliset, oivaltavat ja eeppiset, mainospalkintoja voittavat teokset esitetään useammin verkossa kuin sanomalehtien etusivuilla. Silloin puhutaan yhä display-mainonnasta. Banneria pidetään yhä usein lähinnä taktisena mainosmuotona, vaikka se on yhä useammin ”Hesarin etusivumainos verkossa”.
Brändimainostajille on tarjolla formaatteja videobannereista tuotekaruselleihin ja interaktiivisiin, sivuston haltuun ottaviin mainoksiin. Tuntuu melkeinpä hölmöltä itsestäänselvyydeltä todeta, että myös mainonta on viimein digitalisoitumassa kunnolla. Puhutteleva brändimainonta löytää tiensä kanaviin, joissa yleisö liikkuu.
Eeppinen, näyttävä ja nasevia iskulauseita kansan tajuntaan takova mainospläjäys on jatkossa yhä useammin ”banneri”.

Data ja mainosteknologian kehitys – elämän eliksiiriä display-mainonnalle

Todellisen virvoittavan pistoksen display-mainonnalle antoivat mainosteknologian kehittyminen ja niin sanottu trenditermi “Big Data”. Nimittäin display-mainonnan ostaminen ja toteuttaminen ei tähän saakka ole ollut läheskään niin ”digitaalista”, kuin se voisi olla.
Excel-taulukko, puhelin, hyvät istumalihakset ja paljon verkkomediamyyjien ilmaisia lounaita vetävä vatsalaukku ovat olleet bannereita verkkomedioihin jakelevan suunnittelijan tärkeimmät työkalut. Bannerit on luukutettu karkeasti sanottuna randomina sivustoilla, joilla mediamyyjän mukaan haluttu kohderyhmä liikkuu ja käy pyydykseen.
Nyt ilmaiset lounaat on syöty ja Suomessakin, näkökulmasta riippuen, joko päästään tai joudutaan töihin.
Display-mainonnan ohjelmallinen ostaminen alkaa olla arkea meilläkin: bannerit jaellaan kaikkiin mahdollisiin medioihin yhdellä kertaa. Eikä siinä kaikki: mainostaja voi poimia rusinat pullasta näyttämällä mainoksia vain niille ihmisille, joita mainostajan viesti datan mukaan todennäköisimmin kiinnostaa.
Yhdistelmä mainostajan omalta sivustolta kerättyä dataa ja muuta kohderyhmätietoa johtaa siihen, että bulkkibannerit vaihtuvat jopa oikeasti relevantteihin, tilanteen mukaan mukautuviin mainosviesteihin. Näin bannerit voi virittää vaikka yhteistoimintaan sisältömarkkinoinnin kanssa: sisältö vetää paikalle aiheesta kiinnostuneen yleisön, jolle näytetään sopivaa mainontaa myöhemmin.
Ohjelmallisuus, eli hitaiden ihmiskontaktien vaihtaminen nopeaan algoritmiin, vapauttaa työaikaa hallinnoinnista tekemiseen. Suunnittelijat voivat keskittyä tekemään sitä, mistä heille oikeasti pitäisi maksaa: mittaamiseen, analysointiin ja yhä parempien kampanjakonseptien suunnitteluun.
Mahdollisuus optimoida mainontaa ja poimia rusinat pullasta, eli tunnistetusti oikeat ihmiset oikeaan aikaan, tekevät myös mittaamisesta mielekästä. Ei vain raportointia, vaan myös oppimista ja reaaliaikaista kehittämistä varten. Se avaa display-mainonnan pelikentäksi myös tulospohjaisuuteen tottuneille tekijöille. Hakusanamainonnan parissa tulosta takoneet pelurit tulevat vielä tekemään paljon hyvää display-mainonnassa!
Näin brändimainonnan digitalisoituminen, verkon mainosmarkkinoiden yhdistyminen, datan käyttö ja pelikenttien avautuminen tuloslähtöisille tekijöille ovat virvoittamassa bannerimainonnan. Kustannustehokkuus paranee, tuloksia tulee enemmän, eivätkä bulkkibannerit pääse ärsyttämään niin usein. Banneri on alive and kicking.
Sen lisäksi että Tulos on pitkän linjan tekijä hakukonemainonnassa ja -optimoinnissa, teemme ohjelmallisesti ostettua display-mainontaa tulospohjaisesti ja tehokkaasti. Haluatko kuulla lisää? Ota yhteyttä, niin jutellaan!

Laita verkkoliiketoimintasi kasvuun

Varaa nyt tehokas lietsontasessio